Átdolgozzák Érsekújvár városrendezési tervét

Érsekújvár
Érsekújvár |

Húsz módosítási javaslatot terjesztettek be a városrendezési terv módosítása kapcsán, ám a testület végül úgy döntött, hogy ismét átdolgozzák a tervjavaslatot és csak a júniusi ülésen szavaznak a jóváhagyásáról. 

Az oktató kórháznál lévő Szlovák utcát érintő területet átminősítenék lakóterületre, mert jelenleg lakhatásra és növénytermesztésre is alkalmas területként tartják nyilván. A Galamb utca területét szintén lakóövezetként jegyeznék be, mert jelenleg parkterületként említik a városrendezési tervben. A történelmi Törökszalasztó utcát, amely a szlovák gimnázium közelében van, parkosított zöldterület helyett lakóterületként jegyeznék be. Változtatnának továbbá azon, hogy eddig csak 2-3 szintes lakóházak épülhettek ezen a területen, mostantól már 4 emeletes házakat is emelhetnének. A Tátra utca környékét, ahol családi házak állnak, és melyet erdei területként tartottak nyilván, szintén lakózónaként tüntetnének fel a városrendezési tervben.

A testület úgy döntött a legutóbbi ülésen, hogy minden beterjesztett módosítási javaslatról külön szavaznak majd a képviselők, és ezt megelőzően a területrendezési és környezetvédelmi bizottság tagjai is. Új parkok létesítéséről is szó volt a legutóbbi önkormányzati ülésen, ám néhány képviselő úgy vélte, hogy a kiválasztott területek egyáltalán nem érdemlik meg a park megnevezést.

A zsinagóga épülete közelében lévő zöldterületet a hitközség javaslatára Klein Ernő parknak neveznék el, ám a testületben erről sem született végleges döntés. Klein Ernő rabbi, nyelvtudós, etimológus 1929-ben lett Érsekújvárban a neológ zsidó hitközség főrabbija. Az érsekújvári főrabbit 1944 júniusában Auschwitzba deportálták, majd a dachaui koncentrációs táborba került. Később Franciaországba emigrált, ahol egy párizsi zsinagóga rabbija volt. 1952-ben Torontóban, Kanadában telepedett le, ahol az ortodox zsinagóga rabbijává vált. 1956 után Torontóban a magyar emigránsok támasza volt. 30 nyelven passzívan, 16-on aktívan beszélt. 


Juraj Meliš szobrászról neveznék el az érsekújváriak a csillagászati kabinet melletti parkot, de ez a javaslat sem kapott elegendő szavazatot. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?