A Galleko metodika a máknál

galleko

A mák azon termények közé tartozik, amelyekhez az időjárás az utóbbi időben nem volt kegyes. Azonban a termelők számára gazdaságilag érdekes terménynek számít, ami részben a felvásárlási áraknak is köszönhető.

Erről tanúskodik az a tény is, hogy tavaly Szlovákiában és Csehországban is jelentősen nőtt a mák vetési területe az előző évhez viszonyítva, Csehországban 34,5%-al, Szlovákiában 64,8%-al. Csehországban így összesen 35 778 hektáron, Szlovákiában 5547,18 hektáron termesztenek mákot tavaly (forrás: www.czso.cz, ŠÚSR ).

Mindkét említett szezonban jelentősen befolyásolta a mutatókat az időjárás. Tavaly az egészen jó kelést követően és a májusi jó mennyiségű csapadék után jött a magas hőmérsékletű június és július, amely nagyon megviselte a növényzetet. Ennek eredménye nem csak az alacsonyabb hozam volt, hanem a magasabb felvásárlási árak is.

Bár minden termelőnek megvan a maga „kipróbált útja”, a siker közös nevezőjévé egyre inkább azok a technológiák válnak, amelyek megakadályozzák a talaj kiszáradását, illetve segítik a víz megtartását a talajban. A másik megoldás az olyan készítmények alkalmazása, amelyek feladata segíteni a növényt a kedvezőtlen időjárási körülmények leküzdésében. Már igazolt megoldást kínál a Galleko is.

Ez a megoldás olyan készítmények sorának alkalmazásából áll, amelyeknek növekedésszabályozó és stimulációs hatása van, de segítenek a növényeknek a negatív hatások leküzdésében is. Az eredmények nem csak a hozam növelésében, hanem a minőségi mutatók javításában is megnyilvánultak. A Galleko készítmények szerves anyagokat, aminosavakat, auxinokat és azok vegyületeit tartalmazza, ezen kívül növényi hormonokat, tengeri alga kivonatokat, stresszhatás-csökkentő anyagokat, valamint néhány tápelemet is.

Az első ilyen készítmény a Galleko špeciál. Ez egy segédanyag, amely a kezdeti vegetációs időszakban hat a fiatal növényzetre. A benne lévő szerves anyagok a gyökér fejlődésére vannak hatással, ennek köszönhetően az dúsabb és gazdagabb a hajszálgyökerekben. A növényt ez előnyhöz juttatja, amelynek köszönhetően hozzá tud jutni a tápanyaghoz és a nedvességhez a kedvezőtlen körülmények közt is. Így egészséges és jól működő gyökérzetet fejleszt a növény, amely eredménye az életrevalóbb és kiegyensúlyozottabb növényzet.

A további összetevő közül, amelyet a Galleko špeciál tartalmaz, ki kell emelni a tengeri alga kivonatokat és a stresszhatáscsökkentő összetevőket. Ezek aktívan hozzájárulnak ahhoz, hogy a fiatal növényzet leküzdje a kedvezőtlen hatásokat. Hozadékukat a növények nagyon értékelik pl. hideg tavasz esetén. Példaként említhetjük a 2018-as nagyon hideg májust. A néhány napig tartó talajmenti fagyok nem csak a mák hozamait befolyásolták. A készítmény egyes összetevőinek kombinációja gyorsítja és rövidíti a regeneráció időszakát. A károsult növényzet így hamarább felépül és több ideje lesz a hozam alakítására.

Az alkalmazás nem csak könnyű, hanem rentábilis is egyben. Ezt alátámasztják a kisparcellás kísérletek, amelyeket 2017-ben végeztek két kísérleti állomáson. Az egyik az Agrada s.r.o. (Červený Újezd, CsK), ahol a kísérleteket Prof. Ing. Jan Vašák CSc. védnöksége alatt Ing. Pavel Cihlář, Ph.D. felügyelte. A Galleko špeciál alkalmazása 120 kg többlethozamot eredményezett a kontrollal szemben akkor, amikor a hozamszint nem lépte túl az 1 tonnát. A végeredményt nagyon sok negatív tényező befolyásolta, ahogy azt a zárójelentés is alátámasztja: „Április 19-e után fagy sújtotta a mákot, amely megállította a növekedésben és fejlődésben. A hideg periódus április 24-ig tartott. A csapadék után április utolsó dekádjában szárazság következett, amely június 22-ig tartott, amikoris az időnkénti csapadék egy kivétel esetében (június 6 - 7,3 mm) nem haladta meg a 2 mm-t sem. Ez a száraz periódus óriási stresszhatásnak tette ki a mákot, ugyanakkor kevéssé terjedtek a gombabetegségek. A növények további károsodást szenvedtek május végén, június elején (7 trópusi éjszaka, amelyet a Červený Újezd kísérleti állomáson mértek)“ – írja Prof. Ing. Jan Vašák, CSc. a Galleko készítményekkel végzett kisparcellás kísérleti eredmények zárójelentésében, amelyet a repce, tavaszi árpa, mák és őszi búza esetében végeztek 2017-ben.

A másik intézmény, amely kísérleteket végzett a Galleko készítményekkel a mákban ugyanabban az évben, az NPPC VÚRV Piešťany kísérleti állomás volt (Malý Šariš, SzK). A Galleko špeciál applikációja 5,5 %-al emelte a mákszemek, 5%-al pedig a mákgubók hozamát.

A Galleko koreň és Galleko univerzál készítményeket a levélrózsa kialakulásának fázisában adagolták. Az ajánlott adagolás (0,4 l/ha és 0,4 l/ha) csökkenthető, amennyiben előtte alkalmazták a Galleko špeciál-t a vetőmagra. Ezzel az alkalmazással is erősíthető a gyökérzet, és stimulálható a fiatal növényzet. Az auxinok támogatják a tápanyag szállítását a növény újonnan kifejlődött részeibe. Egyúttal hatnak a gyökérrendszer fejlődésére is. A stressz-ellenes anyagok és a tengeri alga kivonatok növelik a növény ellenállóképességét.

Mák, fajta: Major. Balra kontroll, jobbra: Galleko univerzál 0,4 l/ha és Galleko koreň 0,4 l/ha, Galleko kvet a plod 0,8 l/ha). České Budejovice járás, fotó: 2019.7.10.

Az említett készítmények kombinációjával kezelt növények sokkal jobb kondícióban vannak, nagyobb a zöld tömeg a kontrollal szemben, a növény egésze vitálisabb a szárazság és magas hőmérséklet ellenére is.

Az utolsó készítmény a Galleko sorában, amit a mák esetében alkalmazni javaslunk, a Galleko kvet a plod, amelyet 0,8 l/ha adagban alkalmazunk a mák fejlődése végső fázisában, hogy segítse a növényt a nehézségek leküzdésében a vegetációs időszak végén. Segíti a víz és a tápanyagok szállítását a gubókba, csökkenti a stresszhatásokat, amelyet ebben a fázisban a szárazság okoz. Hatása a minőségben is megmutatkozik (morfin anyag tartalma). Az utolsó említett szempont különösen az ipari mák termesztése esetében nagyon jelentős.

Mindez beigazolódott a tavalyi szezonban is a félüzemi kísérletekben. Az egyik az Agronatur s.r.o. vállalatnál zajlott az Érsekújvári járásban. A kísérleti parcella Muzslán volt, 112 t.f. magasságban. A vegetáció ideje alatt nagyon kevés csapadék hullott, a talaj pedig itt könnyű és homokos. Az ügyfél az alkaloidos fajtát, a Botondot választotta. A vetés ideje 2019.2.21., a Galleko készítményeket két adagban alkalmazták, az elsőt a levélrózsa állapotában 2019.4.25-én TM-ben a vegyszeres kezeléssel (Galleko Koreň 0,4l/ha + Galleko Univerzál 0,4l/ha). A készítmények alkalmazása után rövid idővel látható volt a dúsabb gyökérrendszer, amely gazdagabb volt a hajszálgyökerekben, a szár pedig vastagabb volt. A második adagban 2019.6.5.-én a Galleko Kvet a plod készítményt alkalmazták 0,8l/ha adagban TM-ben a vegyszerekkel és a tápanyagok kijuttatásával egy időben. Az alkalmazás után szemmel látható volt, hogy a tartós szárazság ellenére a kezelt növények kevésbé száradnak el, életképesebbek, fejlettebb volt a gyökérzetük, és sokkal jobban ellenálltak a stresszhatásoknak.

Mák, balra kontroll, jobbra Galleko koreň (0,4 l/ha), Galleko univerzál (0,4 l/ha), Galleko kvet a plod (0,8 l/ha). Agronatur s.r.o. (Jasová, NZ járás, SzK). Fotó: 2019.6.10.

A hosszan tartó kedvezőtlen időszak ellenére (kevés csapadék, magas hőmérséklet) a vegetáció ideje alatt sikerült növelni a Galleko készítményekkel a hozamot. A minőségi vizsgálatok kimutatták, hogy a kontrollal szemben (1,3%), a kezelt növényeknél nagyobb volt a morfin tartalom (1,6%). A 0,3%-os morfin növekedés nagyon gazdaságossá tette az alkaloidos mák termesztését. A kontroll esetében más vállalatok stimulációs készítményét alkalmazták. A Galleko készítmények pozitív hatása a Tapolcsányi járásban is bizonyított, ahol a Galleko Kvet a plod alkalmazása a Botond fajtánál 1,67% morfintartalmat eredményezett 1,1 t/ha máktermés mellett.

Az említett kísérletek (akár a kísérleti állomásokon, akár a termesztőknél folytak), bizonyították a Galleko készítmények létjogosultságát a mák termesztésében. Készítményeink növekedésszabályzó, stimulációs és stresszcsökkentő hatásukkal képesek előnyhöz juttatni a növényzetet. Az eredmény így nem csak a szemhozam, hanem a morfin növekedése is a mákban. Ez az emelkedés érdekes a gazdaságos termesztés szempontjából is.

Bővebb info: 0911 44 44 78, info@galleko.com

Martin Šotik, Galleko

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?