Az amerikai tagállamok kormányzói megosztottak az újraindítás kérdésében

amerika

Megosztottak az amerikai tagállamok kormányzói a koronavírus-járvány utáni újraindítás kérdésében - derült ki vasárnapi televíziós nyilatkozataikból.

Gretchen Whitmer michigani kormányzó a kijárási korlátozások szigorítását tartja fontosnak, Mike DeWine ohiói kormányzó szerint nem lehet az embereket szájmaszk viselésére kötelezni, Phil Murphy, New Jersey állam kormányzója úgy vélekedett, hogy távoli még az általa irányított állam újraindítása, Mississippi kormányzója, Tate Reeves pedig amellett érvelt, hogy ebben a déli államban muszáj volt újraindítani az életet.

Whitmer szerint az intézkedései ellen és az állam gazdaságának újraindítása mellett tüntetők egy része az ország "legrosszabb rasszista hagyományait" idézte fel. A demokrata párti politikus azokra a demonstrálókra célzott, amelyek során  fegyverekkel és konföderációs zászlókkal a kezükben törtek be a michigani kongresszus épületébe Lansingben. A konföderációs zászlók az amerikai polgárháborúban (1860-1861) a déli, úgynevezett konföderációs államokat jelképező lobogók. A CNN hírtelevíziónak nyilatkozó kormányzó leszögezte azonban, hogy ezek a demonstrálók nem a michiganiek többségét képviselik.

A kormányzó hangsúlyozta: a kijárási korlátozások időtartamát meghosszabbította, mert "az egészségügyi és járványügyi szakemberekre kell hallgatni" az állam életének újraindítását illetően.

Phil Murphy, New Jersey állam demokrata párti kormányzója arról beszélt, hogy örül, ha már az Emlékezet Napjára újraindítható lesz ez a keleti parti tagállam. Az Emlékezet Napja (Memorial Day) szövetségi nemzeti ünnepen május 25-én a háborúkban életüket vesztett amerikai katonákra emlékeznek.

Murphy a Fox televízióban elmondta, hogy e hét végén ugyan újranyitották a parkokat és a golfpályákat, de nagyon szigorúan betartatják a távolságtartásra vonatkozó előírásokat. "Ez a legjobb fegyver a járványgörbe ellaposítására" - fogalmazott. A gyorsabb újraindítás mellett New Jerseyben demonstrálókról azt mondta: nem vonja kétségbe jogukat a tüntetéshez, de azt kifogásolja, hogy sokan közülük nem viselnek szájmaszkot.     Deborah Birx járványügyi szakember, a kormányzati munkacsoport tagja a Fox televízióban "elkeserítően aggasztónak" nevezte, hogy a tüntetők szájmaszkok nélkül, tömegesen vonulnak az utcára, majd hazamennek, és otthon esetleg megfertőzik gyermekeiket és nagyszüleiket. "És amikor a komoly baj bekövetkezik, akkor egész életüket bűntudattal élik majd le" - tette hozzá.

Mike DeWine ohiói republikánus kormányzó az ABC televízió vasárnapi politikai vitaműsorában azt fejtegette, hogy azért vonta vissza a szájmaszkok munkahelyeken, boltokban és utcán kötelező viselését, mert ezt a korlátozást szerinte az emberek úgysem fogadták volna el. "Számomra egyértelművé vált, hogy az emberek egyszerűen nem fogadják el, hogy a kormány mondja meg nekik, mit csináljanak" - fogalmazott.

A déli Mississippi állam kormányzója, Tate Reeves a Fox televízióban kijelentette: annak ellenére újraindította az állam gazdaságát, hogy az egészségügyi helyzet nem felelt meg a Fehér Ház által kiadott irányelveknek, amelyek előfeltételként az új fertőzések két hétig tartó folyamatos csökkenését írják elő. "Mississippiben más a helyzet, mint New Yorkban vagy New Jerseyben. Nálunk az elmúlt 35-40 napban napi 200-300 fertőzést diagnosztizáltunk és a járvány nem tetőzött, kevesebb, mint 100 beteg van lélegeztetőgépen" - hangoztatta Reeves. Hozzátette, hogy az állam egészségügyi intézményei és kórházai nem túlterheltek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?