A szociális programok folytatását és a gazdaság védelmét ígéri Andrzej Duda

Andrzej Duda

A koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzetben a munkanélküli segély emelését, gazdaságvédelmi intézkedések mellett az eddigi szociális támogatási programok folytatását ígérte pénteki választási kampányfellépésén az államfői posztra újból pályázó lengyel elnök, Andrzej Duda.

A hagyományos kampánygyűlés díszleteiben, de videokonferencia formájában jelenlévő, kisebb létszámú közönség részvételével megtartott fellépést a közösségi média és egyes tévécsatornák közvetítették. A több mint két és fél órás fellépésen Duda kijelentette, hogy folytatni kívánja az őt jelölő, kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt társadalmi, gazdasági, védelmi és környezetvédelmi politikáját, valamint külpolitikáját.

Megígérte az eddigi szociális támogatási programok - köztük a nagyvonalú családtámogatási program (az 500 plusz) és a 13. havi nyugdíj - valamint a nők esetében 60, a férfiak esetében 65 évre csökkentett nyugdíjkorhatár megőrzését. A koronavírus-járvány gazdasági következményeit enyhítendő, ígéretet tett a munkanélküli segély maximális összegének bruttó 1,3 ezer zlotyra emelésére, valamint a járvány miatt munkanélkülivé váltaknak egy három hónapig járó, 1,2 ezer zlotyt érő "szolidaritási" támogatásra.

Ígért továbbá megemelt forrásokat az onkológiai betegségek megelőzésére és gyógyítására, valamint a költséges terápiát megkövetelő, ritkán előforduló betegségek kezelésére szánt alap létesítését 3 milliárd zloty befektetésével. Hangsúlyozta: az új gazdasági körülmények mellett nem egyezik bele a közegészségügy privatizációjába.

Beszélt a részvételével létrejött, a parlamentben már nagyrészt megszavazott, több mint 400 milliárd zlotyra rúgó "válságvédelmi pajzsról", arról az intézkedéscsomagról, amely a munkahelyek védelmét, a lengyel gazdaság járvány utáni fellendítését szolgálja.

Aláhúzva a mezőgazdaság szerepét a járvány okozta válság idején, ígéretet tett a családi agrárgazdaságokat támogató törvény előterjesztésére, valamint a lengyel gazdáknak járó uniós támogatások felzárkóztatására az EU átlagához. A Lengyelországot fenyegető aszály kapcsán 12 milliárd zlotys vízmegtartási program részleteit ismertette.

Meggyőződésének adott hangot, hogy a járványhelyzet miatt lefagyott lengyel gazdaság néhány hónapon belül visszatér "a normális fejlődéshez", és röviden összefoglalta a járvány utáni európai együttműködésről szóló, a héten bemutatott ötpontos programját is.

Aláhúzta: felelősséget vállal az igazságügyi reform folytatásáért.

Duda a választás fő esélyesének számít. A fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció jelöltje, Malgorzata Kidawa-Blonska választási kampánya során fokozatosan veszített népszerűségéből, jelenleg 3 és 10 százalék közötti támogatottsággal negyedik-ötödik helyen szerepel a jelöltek rangsorában.

Lengyelországban ötévente választanak államfőt, általános szavazáson. Az idei választást még a koronavírus-járvány kitörése előtt május 10-re hirdették meg. A járványhelyzetben a PiS az általa egészségügyi szempontból biztonságosabbnak tartott levélszavazást rendezné meg. Az ellenzék viszont éppen a választók biztonságára, valamint a kampány körülményeire is hivatkozva elhalasztaná a voksolást.

A levélszavazást lehetővé tévő törvényről a jövő héten dönt a parlament.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?