Júniusra átdolgozzák Párkány költségvetését

Párkány
Párkány |

Maszkban és kesztyűben, szigorú higiéniai előírások betartásával tartotta meg ülését április végén Párkány önkormányzata. A város a járványhelyzet miatt összesen 1 millió 300 ezer eurós bevételkieséssel számol idén. A legújabb előrejelzés szerint csak az államkincstártól kapott részadó például összességében 300 ezer euróval lesz kevesebb a szokásosnál.

Rendszerszintű spórolásba kezd Párkány a városi hivatalban, a város alá tartozó intézményekben, és a városi cégeknél, valamint a megrendelt szolgáltatások esetében is. A képviselő-testület tudomásul vette a városháza által beterjesztett anyagot, amely tételesen felsorolja, milyen megszorításokkal számolnak május elsejétől. Jutalmakat nem fizetnek, a személyi pótlékokat megkurtítják, a béreket nyolcvan százalékra nyesik vissza, a városi költségvetésből nyújtott támogatásokat befagyasztják, a város által rendelt szolgáltatások mértékét csökkentik. A betöltetlen munkahelyekre nem vesznek fel alkalmazottat, és szorgalmazzák, hogy a nyugdíjas korú személyekkel megszüntessék a munkaviszonyt. Egyelőre az idei kulturális támogatások kifizetését is leállították, azzal, hogy a rendkívüli helyzet után a szervezetek, civil társulások ezt részarányosan újra kérvényezhetik majd. Az összes városi intézménynél és cégnél spórolnak a kiadásokkal, pontos adatok a júniusi önkormányzati ülésre várhatók, a képviselő-testület akkor tárgyal majd az idei költségvetés módosításáról is. Saját pénzből új beruházásba, fejlesztésbe nem kezd Párkány 2020-ban. 

300 ezer eurós hiány

A megszorítások elkerülhetetlenek, ugyanis a polgármesteri hivatal számításai szerint, ha júliustól ismét megnyithatna a Vadas fürdő és beindulna a turizmus, az az itt töltött vendégéjszakák adójában még akkor is minimum 50 százalékos kiesést okozna. Közterület-használati adóból Párkány idén 20 ezer euróra számított, de 75 százalékos kiesés várható. 45 ezer eurót terveztek parkolási díjakból, ennek nyolcvan százaléka veszni látszik. Biztosan csökkenni fog az Enerbyt városi vállalat által beszedett bérleti díj is. Éves szinten ez 150 ezer eurót jelent, ám az étkeztetéssel, vendéglátással foglalkozó vállalkozások részéről szintén nem várható a szokásos bevétel. Párkány egyelőre a Vadas fürdőtől sem számíthat az őszi bevételre, csak ez a tétel 380 ezer eurót jelent. A város a járványhelyzet miatt összesen 1 millió 300 ezer eurós bevételkieséssel számol idén. A legújabb előrejelzés szerint csak az államkincstártól kapott részadó összességében például 300 ezer euróval lesz kevesebb a szokásosnál.

„Gazdasági válsághelyzet van és ez rosszabb esetben évekig is elhúzódhat. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a veszteségeket minimalizáljukˮ

– mondta az ülésen Eugen Szabó polgármester.

Az ülésen nem került napirendre, de lapunkat Csepregi Zoltán, a cég felügyelőtanácsának elnöke arról tájékoztatta, hogy a Vadasban működő vállalkozásokkal még mindig zajlanak a tárgyalások, ugyanis a felajánlott ötvenszázalékos bérletidíj-csökkentést nem fogadták el. „A további egyeztetésekkor döntő szempont lesz az is, hogy a kormány, az állam miben és milyen mértékben kárpótolja a vállalkozókat, ezzel arányban adhat kedvezményt a cég isˮ– fűzte hozzá Csepregi Zoltán. 

Júniusban új büdzsé

Az ülésen több képviselő is érdeklődött arról, hogy a Párkány területén működő idősotthonokban volt-e koronavírus-tesztelés, és ha nem, akkor ez miért maradt el, illetve mennyire készült fel a város a hajléktalanok esetleges megfertőződésére? A polgármester úgy reagált, az idősotthonokat nem a város tartja fenn és nem is ő működteti, a tesztelés és a higiéniai, járványügyi intézkedések foganatosítása a járási közegészségügyi hivatal hatásköre, az ezzel kapcsolatos tájékoztatás szintén. Eugen Szabó hozzátette: hajléktalanok számára külön karantént biztosítani csak a 20 ezernél több lakosú településeknek kötelező, szükség esetén viszont a Vadas által biztosított szálláson ez megoldható. 

A testület egyelőre nem döntött arról, hogy a KSOH saját cégként milyen formában működik majd a továbbiakban, a hulladékelhordás folyamatos. A keddi ülésen elnapolták az új főellenőr megválasztásáról szóló napirendi pontot, Klačan Terézia jelenlegi főellenőr megbízatása augusztus 12-én jár le. A képviselők jóváhagyták a város 2019-es zárszámadását és a múlt évi gazdálkodásról szóló jelentést, az idei költségvetés módosításáról júniusban tárgyalnak. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?