Elmélkedés az orvosi váróteremben

A beteg az orvosa számára is betekintést adhat elektronikus kórlapjába

Így se jó, úgy se jó – állapítja meg a Vasárnap online Koperta csoportban Prachar Kornélia. Orvosoknál járt, a várakozással és a többi páciens hozzáállásával kapcsolatos bejegyzését alább közöljük.

Reggel negyed nyolcra értem az egészségügyi központba egy egyszerű szakorvosi vizsgálatra. Tudtam, hogy fölösleges korábban mennem, hiszen az orvosnő csak nyolctól rendel. Azt viszont nem tudtam, hogy sokan már reggel hat óta ácsorogtak a bejáratnál. Röviden: tizenhatan várakoztak előttem. Az összes ülőhely elfoglalva, így beálltam az állva várakozók csapatába. Háromnegyed nyolckor még nem volt ott sem az orvosnő, sem a nővérke. Elkezdődött az ilyenkor szokásos műsor: az emberek morogtak, zúgolódtak, mindenki sietett. Nyolc óra előtt öt perccel betoppant a doktornő és a nővérke. A nővérke kihozta a sorszámos „cetliket” és hangosan mondta :

– Egy, kettő, három...

Az emberek amilyen sorrendben jöttek, úgy vitték a sorszámokat. Türelmesen vártam, hiszen a tizenhetes szám még messze volt...

– Tizenegy, tizenkettő, tizenhárom...

– Tizenhárom! – szólt hangosabban a nővérke. Senki nem mozdult. Aztán valaki azt mondta félhangosan, hogy a tizenhármas az szerencsétlen szám, neki bizony nem kell. Még néhányan csatlakoztak a „felszólalóhoz”, senkinek nem kellett a tizenhármas. Erre én előretolakodtam és elvettem a sorszámot. Hát, ahogy néhányan megrökönyödött tekintettel rám néztek, az elég fura volt. Aztán egy idősebb hölgy megkérdezte:

– Maga nem fél, hogy ez a szám szerencsétlenséget hoz magára?

– Nem én! – vágtam rá hetykén. Magamban meg arra gondoltam, hogy így hamarabb végzek, hiszen négy számmal előbbre léphettem.

Az orvosnő sorban hívta be a betegeket. A váróteremben folytatódott a zúgolódás :

– Milyen lassan haladunk… Ki tudja, mikor kerülünk sorra… Remélem, az orvosnő nem tart ebédszünetet, mert akkor estig itt ülhetünk...

Ilyen és ehhez hasonló szövegelés ment egész idő alatt. Ami különösen érdekes volt számomra: legjobban épp azok zsörtölődtek, morogtak, akik nem akarták elvenni a „tizenhármast”.

Délután folytattam „kirándulásomat”. Most egy másik szakorvoshoz mentem. Tudtam, hogy a doki este hatig rendel, így elég volt öt után elballagnom a „tetthelyre”. Hasonló látvány fogadott, mint délelőtt: a váróterem tele volt, de itt legalább volt elég ülőhely. Leültem, elővettem a könyvemet (minden alakalommal viszek magammal olvasnivalót), de nem nagyon tudtam az olvasásra összpontosítani: az emberek itt is morogtak, zsörtölődtek, alig várták, hogy sorra kerüljenek. A rendelő ajtaja előtt mindig legalább négyen álltak, eltorlaszolva az egész ajtó előtti részt, hogy még véletlenül se tudja őket valaki kielőzni. Nyílik az ajtó, a nővérke szól:

– Jöhet a következő!

A négy ember elkezd tanakodni, ki is van soron, valahogy nem tudnak megegyezni. Telnek a másodpercek, az ajtó nyitva, senki nem megy be. Egyszer csak a rendelőből kiszól a nagyon jó humoráról is híres doki:

– Emberek, ha nem jön be senki, akkor én hazamegyek!

Erre aztán gyorsan bement az egyik férfi az ajtó előtt várakozók közül.

Prachar Kornélia (Vasárnap online Koperta)

 

 

Rajczi Emília állandó szerzőnk a Vasárnapban nővérszempontból enged betekintést a rendelők világába. „Rohannak, vért vesznek, monitorra kapcsolják őt, adatokat vesznek fel, és várják a következő utasítást.”

 

Önök mit tapasztaltak? Kíváncsian várjuk a véleményüket, élményeiket.

Írjanak a Vasárnap online Kopertába is, szóljanak hozzá az ott felmerülő témákhoz, és vessenek fel újakat. Kérjék felvételüket a Vasárnap online Koperta Facebook-csoportba, kattintsanak IDE.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?