Vasárnapi asztal

recept

Burgonyás csirkeleves, sajtos-tejfölös karaj, zöldséges rakott tészta, csokis sajttorta sütés nélkül, bögrés sajtos ropi.

Burgonyás csirkeleves

Hozzávalók: 3 dl félzsíros tej, 1 csirkecomb bőr nélkül (mellfilé is lehet), 2 fej vöröshagyma, 1 ek. olívaolaj, só, fekete bors, 50 dkg burgonya, 1 sárgarépa, 7,5 dl csirkealaplé, 2 szelet füstölt szalonna (húsos, bőr nélkül), 4 kakukkfűágacska levelei (vagy fél kk. szárított kakukkfű), petrezselyemzöld.

Nagy lábasban felforrósítjuk az olajat. Hozzáadjuk a lebőrözött combot, felkockázott szalonnát és hagymát. Időnként megkeverve 5 percig pirítjuk, közben a csirkecombot egyszer megfordítjuk.

Beletesszük a megtisztított, kockákra vágott burgonyát, és állandó keverés közben 2 percig pirítjuk. Felöntjük alaplével, beledobjuk a kakukkfüvet, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd mérsékelt tűzön, fedő alatt 30 percig csendesen főzzük.

Kiemeljük és tányérra helyezzük a combot, s a róla lefejtett húst feldaraboljuk. A színhúst a levesbe tesszük, belekeverjük a tejet, és felmelegítjük, ügyelve rá, hogy már ne forrjon fel. Apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva, forrón tálaljuk.

Sajtos-tejfölös karaj

Hozzávalók: 8 szelet sertéskaraj, 20 dkg sajt, 10 dkg liszt, 3 dl tejföl, 2 tk. mustár, 1 tk. rozmaring, 1 tk. bazsalikom, 1 tk. pirospaprika, só, bors.

A karajszeleteket megmossuk, leszárítjuk, kiveregetjük, és ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk. A lisztet tálba tesszük, hozzákeverjük a pirospaprikát, aztán beleforgatjuk a húst. A tejfölt elkeverjük a mustárral s a zöldfűszerekkel, és belemártjuk a karajszeleteket. Egy tepsit vagy tűzálló tálat kevés zsiradékkal kikenünk, belerakjuk a húst, egyenletesen elosztjuk a tetején a megmaradt tejfölt, majd megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, 180 fokon (kb. 20 perc alatt) megsütjük. Közben megfordítjuk, hogy mindkét oldala megpiruljon. Amikor megpuhult, tehát könnyen beleszalad egy hegyes kés, kivehetjük.

Zöldséges rakott tészta

Hozzávalók: 25 dkg tészta (gluténmentes penne, fusilli stb.), 1 fej lila hagyma, 1 cukkini, 1 padlizsán, 1 sárgarépa, 1 kápia (vagy kaliforniai) paprika, 0,5 dl fehérbor, 20 dkg paradicsomszósz, 4 ek. olívaolaj, só, bors, friss bazsalikom, 10 dkg laktózmentes sajt (elmaradhat).

A tésztát a csomagoláson lévő utasítás szerint megfőzzük. A zöldségeket megtisztítjuk, és apróra vágjuk. Az olívaolajat felhevítjük, rátesszük a hagymát, amikor üvegesedni kezd, a répát és a paprikát is, végül pedig a cukkinit és a padlizsánt. Mikor a zöldségek megpárolódtak, hozzáadjuk a bort, és hagyjuk elpárologni. Ezután ráöntjük a paradicsomszószt, sózzuk, borsozzuk, majd pár percig főzzük a zöldségekkel. Végül hozzáadjuk a friss bazsalikomot.

A tészta felét tepsibe tesszük, ráöntjük a zöldséges ragu felét, aztán megint tésztát rakunk, rá pedig a megmaradt ragut. A tetejét megszórhatjuk reszelt sajttal.

180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés) 15 percig sütjük.

Csokis sajttorta sütés nélkül

Hozzávalók – alap: 1 csomag (15 dkg) omlós kakaós karika vagy teasütemény, 10 dkg vaj, ízlés szerint rum; krém: 50 dkg zsírszegény túró, 25 dl habtejszín, 30 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé; öntet: 1,4 dl habtejszín, 10 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé.

A kakaós karikát összetörve a tortaforma aljára szórjuk, ráöntjük a felolvasztott vajat és a rumot, s lenyomkodjuk. Hűtőszekrénybe tesszük.

Közben a csokoládét gőz felett felolvasztjuk, aztán hozzákeverjük a habtejszínt. A túróra ráöntjük a csokoládés tejszínt. Elvegyítjük, és rákanalazzuk a kekszes alapra. Elegyengetjük, s a tetejét meglocsoljuk csokoládés öntettel (ehhez a csokoládét gőzfürdő felett felolvasztjuk, hozzáadjuk a tejszínt, majd alaposan elkeverjük).

Bögrés sajtos ropi

Hozzávalók: két és fél bögre sima liszt, 20 dkg puha vaj/margarin, 1-2 tk. só, 25-30 dkg reszelt sajt, 5 ek. krémsajt, sajtkrém vagy tejföl; a tetejére: 1 tojás, durva szemű só; bögre = 2,5 dl.

A hozzávalókat összegyúrjuk – sima, lágy tésztát kell kapnunk. Alaposan lisztezett felületen kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk, és kb. húsz centi hosszú, fél centi széles csíkokra vágjuk (a lehulló tésztavégeket visszagyúrjuk, s ugyanígy felmetéljük). Megkenjük őket tojással, megszórjuk durva szemű sóval, sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, egyenesre igazítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben (kb. negyed óra alatt) aranyszínűre sütjük.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?