Döntött a válságstáb: péntektől könnyítik az ingázók életét

határátkelőhely
Pozsony |

Május elsejétől kevésbé szigorú szabályok vonatkoznak a határátlépésre. Az országos válságstáb döntése az ingázók, az egészségügyi dolgozók, de a felvételiző diákok helyzetét is megkönnyíti.

Késő délután Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár hozta nyilvánosságra azokat az intézkedéseket, amelyeket a válságstáb elfogadott. Május elsejétől a határátkelőtől közúton számított 30 kilométeren belül ingázóknak nem kell negatív koronavírus-tesztet felmutatniuk a határ átlépésekor. Csehországban a Dél-morvaországi, a Zlíni, a Morva-sziléziai és az Olomouci kerületbe, valamint Bécs, Alsó-Ausztria és Burgenland tartományokba ingázó egészségügyi dolgozók és ápolók szintén átléphetik a határt. Nekik azonban negatív teszteredményt kell felmutatniuk. Ugyancsak átléphetik a határt azok az alap-, közép-, vagy főiskolai, egyetemi diákok, akik felvételi vagy záróvizsga miatt utaznak a szomszédos országba. Általánosan érvényes, hogy amennyiben a határátlépéshez negatív koronavírus-tesztet kell felmutatni, az nem lehet 96 óránál régebbi. 

Klus arról is tájékoztatott, hogy szerdán dönthetnek arról, hogy kapjanak-e határátlépési kivételt azok a szülők, akik valamilyen okból diákot kísérnek át a határon. De ebben az esetben is 24 órán belül vissza kellene térniük az országba. Ugyancsak ma születhet döntés arról, hogy kapnak-e határátlépési kivételt azok a személyek, elsősorban gyerekek, akik közös háztartásban élnek egy ingázóval. 

Az államtitkár szerint a központi válságstáb képviselőitől ígéretet kapott, hogy ha nem romlik a járványügyi helyzet, akkor egy héten belül további enyhítésekről döntenek a külföldön dolgozó személyekkel kapcsolatban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?