A kötelező hatósági karantén rendszerének megváltoztatását kéri az ombudsman

Mária Patakyová
Pozsony |

Mária Patakyová, az állampolgári jogok biztosa arra kéri az országos tiszti főorvost, vizsgálja felül a kötelező hatósági karantén rendszerét. Az ombudsman azt javasolja, csak olyan, külföldről hazaérők számára legyen kötelező a hatósági karantén, akik nem tudnak otthoni karanténba vonulni – tájékoztatott Michaela Pavelková, az ombudsman hivatalának munkatársa.

„Az elmúlt hetekben több állampolgár fordult hozzám, és leírták negatív tapasztalataikat a hatósági karanténba helyezéssel kapcsolatban. Sokan éppen azért nem térnek haza, mert félnek, hogy a hatósági karanténban, vagy az odaszállítás során fertőződnek meg”

– mondta Patakyová.

Olyan problémákra célzott, hogy az emberek a határon várakoznak, ahol nincs ivóvíz és nem mehetnek vécére. Az ombudsman emlékeztet arra is, hogy a hazatérőket a lakhelyüktől függetlenül helyezik el az ország különböző pontjain kialakított karanténközpontokban, gyakran hosszú, órákig tartó várakozás után.

Patakyová rámutatott, hogy ilyen körülmények között nagy a megfertőződés veszélye. „Nyilvánvaló, hogy a hatósági karanténba helyezés jelenlegi rendszere nem biztonságos” – közölte, rámutatva egyes érintettek tapasztalataira.

A hatósági karanténba helyezett személyektől származó információk alapján az ombudsman arra kéri az országos tiszti főorvost, vizsgálja felül az általánosan kötelező hatósági karantén rendszerét. Ehelyett egyéni elbírálást javasol, és azt, hogy csak azok számára tegyék kötelezővé a hatósági karantént, akikről feltételezhető, hogy koronavírussal fertőzöttek, és azt is csak akkor, ha az illetőnek nincs lehetősége rá, hogy otthoni karanténba vonuljon.

Patakyová azt javasolja, készítsék el a magas és alacsony kockázatú országok listáját, valamint dolgozzák ki a kockázatot jelentő személyek korai azonosításának rendszerét, hogy egy gyorsteszttel kiszűrhessék azokat, akiknek kötelezően hatósági karanténba kell vonulniuk. Patakyová azt javasolja, az otthoni karantén betartását a már működő külföldi modellek alapján ellenőrizzék, például mobilalkalmazással, SMS-sel, vagy rendőrök segítségével.

Az ombudsman azt mondta, bízik benne, hogy az országos tiszti főorvos egyetért az ajánlásaival és mielőbb megteszi a szükséges intézkedéseket a lakosság egészsége és fokozott védelme céljából.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?