Fejlesztést tervezett a naszvadi önkormányzat

Naszvad
Naszvad |

A Nyitra folyó menti település januártól városi ranggal bír, s ehhez próbálták szabni az idei évet is, főleg a termálfürdő fejlesztését. A járványnak „köszönhetően“ azonban a tervek felborultak.

Molnár Zoltán (független), Naszvad polgármestere elmondta, 2020 első hónapjaiban a városi ranggal összefüggésben adminisztratív, formális intézkedéseket hajtott végre az önkormányzat, például átnevezték az intézményeket. A szemétdíj és a helyi adók emelése ugyan itt is találkozott némi rosszallással egyes lakosok részéről, de a városvezetés igyekezett az összegek növelését az országos arányokhoz igazítani.

Gondban a fürdő

A naszvadi termálfürdő volt a várossá való nyilvánítás egyik kulcsa, hiszen ezáltal nőtt a település központi szerepe. Tavaly augusztusban például 22 ezer vendégük volt, és elégedettek voltak a januári és a februári hónappal is, de ezt a lendületet derékba törte a koronavírus-járvány által kiváltott válság. 2020-ban egy kemping és egy új gyerekrészleg kiépítését tervezték, nem beszélve a különféle rendezvényekről, eseményekről. A fürdő összesen 13 alkalmazottjából 10 fő részére kérték a munkaügyi hivatalon keresztül az állam általi 80%-os bértámogatást. A bezárás után leengedték és kitisztították a medencéket, a létesítmény készen várja az újraindulást.

„Meglátjuk, meddig tart ez a folyamat, és hogy meddig bírjukˮ

– mondta a polgármester.

Leszögezte, semmiképp sem szeretnének embereket elbocsátani, ugyanakkor az üzemeltetést végző kft.-nek nincs akkora tőkéje, hogy gond nélkül átvészelje a fürdő leállítását. Főleg úgy, hogy az még beláthatatlan ideig tarthat. Ráadásul rezsiköltséggel akkor is számolni kell, ha nem működik a létesítmény. A legnagyobb gondot pont ez a bizonytalanság jelenti, az újraindítás ugyanis mind gépészeti, mind szervezési téren is előkészületeket igényel. Mindenesetre abban reménykednek, hogy júliusban már kinyithatnak.

A város másik fontos részét képező ipari parkkal sokkal kevesebb a probléma. Az ott működő vállalkozások nem álltak le, minden telephelyen folyik tovább a munka a megfelelő biztonsági és óvintézkedések mellett.

Készenlétben az óvodák 

Az önkormányzat külön odafigyelt arra, hogy ha szükség lenne rá, nyáron is teljes kapacitással működ-hessen mind a két óvoda. Molnár Zoltán szerint ugyanis ha a szülőknek a gazdaság újraindulásával a munkahelyeiken plusz erőbedobással kell teljesíteni, akkor valószínűleg nehezen tudják majd megoldani az óvodáskorú gyerekek felügyeletét, elhelyezését. Május elsejétől a kényszerszabadságról visszatérő óvodai alkalmazottak 80%-os bérezést kapnának, amíg a járványhelyzet nem javul.

Karanténhelyzet

Az önkormányzat, együttműködve az egyik helyi panzióval, még hetekkel ezelőtt meghirdette, hogy például azok a fuvarosok, akik a városba hazatérve nem szeretnék családjukat kitenni az esetleges fertőzésveszélynek, kedvezményes ár ellenében ott tölthetik a kéthetes kötelező karantént. Erre azért volt szükség, mert a helyi kamionosokat és családjaikat néhány lakos egyfajta veszélyforrásnak tartotta a vírus terjedése miatt. Volt, akire rákiabáltak az üzletben, mert attól féltek, hogy megfertőz másokat, a teherfuvarozók ugyanis kivételt kaptak a kéthetes karantén alól. Az önköltséges jelleg mögött néhány helyi lakos nyerészkedést sejtett, de ezek a hangok aztán elhalkultak. Sofőrök végül nem, de három másik, külföldről visszatérő naszvadi lakos aztán két hétre megszállt a panzióban. 

Molnár Zoltán elmondta, a városvezetés arra kérte a lakosokat, hogy az önkormányzatnak is jelentsék be, ha külföldről tért haza egy családtagjuk, aki aztán két hétig házi karanténban köteles maradni. Eddig összesen 42 ilyen háztartásról tudnak, elővigyázatosságból a címeket a helyi posta is megkapta.

Az idős lakosok bevásárlást helyi önkéntesek végzik, együttműködésben az önkormányzattal. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?