Szemünknek is árt a home office

home office

A szakember azt javasolja, hogy gyakran tartsunk szünetet, legalább 10 perceset

A koronavírus miatt rengetegen dolgoznak otthon, home office üzemmódban. Munka, tanulás, pihenés – túl sok időt töltünk a képernyő előtt. Vajon hogyan reagál erre a változásra a szem?

Keveset pislogunk

Sorozatok, filmek, számítógépes játékok, online tanulás – ez napjaink velejárója. Igaz, hogy így gyorsabban telik az idő, viszont szemünk szenved. „Amikor a képernyőre bámulunk, egy perc alatt mindössze 4-6-szor pillantunk. Ha vertikálisan nézzük a képernyőt, megnő a szem fedetlen felülete, ami azt jelenti, hogy a könnyréteg gyorsabban párolog, a szem szárazzá válik. A szem állandó mozgatása miatt a szemizmok elfáradnak, ami fájdalommal, nyomás- és feszültségérzéssel, homályos látással, fejfájással jelentkezik” – árulta el dr. Adriana Smorádová szemész.

Segít, ha szünetet tartunk

Nincs abban semmi rendkívüli, hogy karanténban az egész család a képernyő előtt tölti a nap nagy részét. A szakember azt javasolja, hogy gyakran tartsunk szünetet, legalább 10 perceset. Nézzünk ki az ablakon és tornáztassuk meg a szemizmokat. Szemünkkel kövessünk egy 1 méter hosszú és fél méter széles képzeletbeli téglalapot, majd hunyjuk le a szemünket és masszírozzuk meg. Használjunk műkönnyet, nyolc óra alatt legalább 3-4-szer” – tanácsolta a doktornő. Fontos, hogy a képernyő 6080 cm-re szemmagasságban legyen.

Kiderülhet a hiba

Paradox módon a karantén alatt fény derülhet némely látáshibára: például a rövid- és távollátásra, az asztigmatizmusra és a presbyopiára.
Ez olyan látáshiba, ami azt okozza, hogy a közeli tárgyak kezdenek homályosnak tűnni

(izdravie,ki)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?