A járvány óta először tüntettek Hongkongban

hongkong tüntetés

A koronavírus-járvány kirobbanása óta első alkalommal vonultak az utcára vasárnap Hongkongban kormányellenes demonstrálók, a rendőrség több tüntetővel szemben fellépett a távolságtartási szabályok megsértése miatt.

A hatóságok figyelmeztették azt a több száz embert, aki a Cityplaza bevásárlóközpontnál gyűlt össze, hogy akciójukkal megsértik a csoportosulásokra vonatkozó tilalmat, és emiatt akár pénzbírságra is számíthatnak.

Hongkongban még nem lazítottak a kijárási korlátozásokon, bár az új koronavírus-fertőzöttek számának napi emelkedése egy ideje már csak egy számjegyű, és olyan hírek is vannak, hogy múlt hét óta nem is észleltek már új eseteket.

A március vége óta érvényben levő rendelkezések szerint Hongkongban csak négy vagy annál kevesebb ember gyűlhet össze közterületen, és csak úgy, ha 1,5 méter távolságot tartanak egymás között.

A rendőrség hangsúlyozta, hogy hiába tartanak a tüntetők egymás között 1,5 méter távolságot, illetve verődnek négyfős csoportokba, ugyanis már azzal szabálysértést követnek el, hogy több százan gyülekeznek egy helyen. A hatóságok zéró toleranciát hirdettek, és azzal fenyegették meg a tüntetőket, hogy 2 ezer hongkongi dolláros (85 ezer forint) bírságot is kiszabhatnak rájuk.

Hongkongban 2019 nyarától hónapokon keresztül tüntettek kormányellenes aktivisták. Eredetileg az azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet miatt indultak a megmozdulások, de később a várost irányító, Peking-barát kormányzattal szembeni, általános tiltakozássá alakult. A demonstrációk során rendszeressé váltak a rendőrök és a tiltakozók közötti összecsapások. A tüntetések csak januárban, az új koronavírus-járvány megjelenésével csillapodtak.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?