Netflix, a trendformáló

ff

A járvány jót tett a Netflixnek: az első negyedévben 15,8 millió fővel nőtt előfizetőik száma, és a cég becslései szerint június végéig újabb 7,5 millió előfizetőt szerezhetnek. A streamingszolgáltató még a slágerlistákra is hatással van.

Jelenleg világszerte 183 millióan használják a szolgáltatást. A tavalyi megegyező időszakhoz képest a növekedés majdnem 23 százalékos. 

A szolgáltató egyik legnépszerűbb sorozata az első negyedévben a Tiger King című hétrészes dokumentumfilm-sorozat volt, amelyet 64 millióan láttak, és amelynek Donald Trump is reklámot csinált. Az amerikai elnök ugyanis azt fontolgatja, hogy kegyelemben részesíti a főszereplő extravagáns állatkert-tulajdonost, akit 22 év börtönre ítéltek, részben azért, mert bérgyilkost fogadott egy állatvédő kiiktatására. 

A Netflixnél azzal is számolnak, hogy a házi karantén feloldása után csökkenni fog az előfizetési kedv. A jelenlegi helyzet egyedül ott éri negatívan a céget, ahol a konkurenciát is: az élő szereplős forgatások márciusban leálltak. Az animációs filmeken viszont home office-ban is tudnak dolgozni a stúdiók. A Hollywood Reporter szerint tavaly ősszel, illetve február folyamán annyi új tartalmat forgattak le a Netflix megrendelésére, hogy nyár végéig is kitarthat a raktárkészlet. Mintegy kétszáz produkciónál már csak utómunkálatok vannak hátra. A korona című sorozat negyedik évada és az Over the Moon című animációs film is biztosan elkészül a második negyedévre. 

A világ legnagyobb streamingszolgáltatója a vártnál 27 százalékkal nagyobb, 5,77 milliárd dolláros bevétel mellett a részvényesek által vártnál kisebb nyereséget termelt, „mindössze” az előző év dupláját, 709 millió dollárt. A dollár felértékelődése mellett az is közrejátszik ebben, hogy többet fordítottak produkcióik minőségének javítására. Ezzel olyan potenciális előfizetőket is szerezhetnek, akik a karantén alatt éltek az egy hónapos ingyenes próbalehetőséggel, és megtalálták a számításukat. 

A Netflix jelenleg mintegy 190 országban érhető el, az Egyesült Államokban havi 13 dollárt kér az alapcsomagért, nálunk 8 euró a havi díj. Szlovákiában körülbelül 40 ezer előfizetője van, Csehországban 80 ezer, Magyarországon 110 ezer. Tíz év alatt alaposan felkavarta az állóvizet a televíziózásban. Tavaly pedig egy netflixes produkció, Afonso Cuarón  Romája kapta a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját, és ezzel véget ért a vita arról, hogy mi számít mozinak. Az amerikai filmakadémia először díjazott ugyanis olyan alkotást, amely elsősorban online forgalmazásra készült. A nagy amerikai multiplexhálózatok, amelyek megtagadták a Roma bemutatását, mert a Netflix csak háromhetes exkluzív játékidőt ajánlott számukra a normális három hónap helyett, alaposan megérezték az Oscar hatását. A cég mára mértékadó, ízlésformáló tényező lett, egymás után szerzi meg magának a legjobb rendezőket és az A listás sztárokat. 

A következő történetből kiderül, hogy a Netflix még a zenefogyasztási trendekre is komoly hatással van, és ha egy betétdalt sikerül ügyesen elhelyezni egy népszerű sorozatban, régi, poros szerzemények is új életre kelhetnek. 

Az Ozark című sorozat főszereplője egy pénzügyi tanácsadó, aki pénzmosási ügybe keveredik. Egy bűnbanda tagjai vadásznak rá, menekülni kényszerül és a családja sincs biztonságban. A történet a harmadik évadnál tart, és nagyon jól teljesít. A nézők szeretik, Emmy-díjat is nyert, ezért vélhetően lesz folytatása. 

A március 27-én bemutatott epizód elején az autórádióból felcsendül az REO Speedwagon 1978-as slágere, a Time For Me To Fly. A főszereplő felesége elkezdi énekelni a dalt vezetés közben. A zárójelenetben feltűnik a zenekar is, amelynek koncertjén a főhőst (Jason Bateman) az említett dal alatt két bandatag közrefogja, azzal, hogy feltűnés nélkül kövesse őket. Odakint betuszkolják egy autóba és elhajtanak vele, közben végig szól a dal. Az egész jelenet nem tart tovább három percnél. 

A következő napokban annyian kerestek rá erre a dalra a Spotify-on, hogy az amerikai slágerlista 10. helyére ugrott. De nemcsak a Time For Me To Fly érdekelte a fogyasztókat, hanem újra felfedezték a REO Speedwagon munkásságát: három további daluk is felkerült a Billboard húszas rocklistájára, a legnagyobb slágereiket tartalmazó album (The Hits, 1988) pedig a 49. helyen landolt a rocklemezek mezőnyében. Ez a korong a maga idejében fel sem került a százas Billboard-listára. 

De itt még nincs vége a sikertörténetnek. Mivel valamennyi listás dal szerzője Kevin Cronin, a veterán zenekar frontembere, a következő héten ő végzett az első helyen az amerikai dalszerzők listáján. A 68 éves zenész ismét „menő” lett, felfedezte a sajtó, egymás után adja az interjúkat és a napokban karantén-koncertsorozatot kezdett az interneten. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?