Még mindig a szlovák benzin a legdrágább

tankolás
Pozsony |

A kőolaj világpiaci ára ugyan történelmi mélyponton, ez azonban nem minden országban érezteti azonos módon a hatását. A szlovákiai töltőállomások már a koronavírus-járvány megjelenése előtt is a legdrágábbnak számítottak a visegrádi országok között, és ezen a koronavírus-járvány sem változtatott.

Régiónk országainak az üzemanyagárait legfrissebb elemzésében a növekedés.hu gazdasági szakportál hasonlította össze. Eszerint a legnagyobb V4-es államban, Lengyelországban a februári 1,13 euróról 0,90 euróra csökkent a benzinár, vagyis 20 százalékkal olcsóbb (a helyi valutában, zlotyban ennél több, miután az pár százalékkal leértékelődött az euróhoz képest). A dízel esetében kicsit nagyobb a csökkenés: 1,18-ról 0,93 euróra, ami 21 százalékos esés.

Csehországban ugyancsak 20 százalék a benzin árcsökkenése (1,26-ról 1,01 euróra), a dízel ára viszont kisebb mértékben csökkent. Szlovákiában csak 15 százalékkal esett vissza a benzin ára februárhoz képest, 1,29-ről 1,11 euróra, a dízelé pedig mindössze 10 százalékkal, 1,18-ról 1,06 euróra. Magyarországon a 380-ról 295 forintra csökkenő benzinár euróban 1,13-ról 0,84-re történő csökkenést jelent, ami 26 százalék, ezzel az áresés mértéke a V4-ek közül Magyarországon a legnagyobb, és egyúttal az ár is a legalacsonyabb. A dízel esetében valamivel kisebb, 22–23 százalékos a csökkenés.

Összességében az látszik, hogy a meredeken zuhanó kőolajár a visegrádi országokban nagyjából 10–26 százalékos üzemanyag-árcsökkenést okozott, Szlovákiában azonban ezúttal is a legkisebb mértékben csökkentek az árak, és a benzint még mindig itt tankolhatjuk a legdrágábban, míg a V4-ek közül a magyar kutak a legolcsóbbak. Szlovákia azonban Ausztriát is lekörözi, nyugati szomszédunknál ugyanis a 95-ös benzin literenkénti átlagára 1,09 euró.

(mi, növekedés.hu)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?