Kevesebb a falusi elsős a városi sulikban

Komárom
Komárom/Szentpéter/Karva |

A koronavírus-járvány miatt az iskolai beiratkozások időpontja és formája is változott. A Komáromi járás tapasztalatai alapján csak kisebb gondok adódtak.

A Duna menti városban idén a magyar tannyelvű alapiskolákba 231, míg a szlovák tanítási nyelvű alapiskolákba 115 gyermeket írattak a szülők a Komáromi Városi Hivatal tájékoztatása szerint. Az Eötvös Utcai Alapiskola szeptemberben 70 elsőssel számolhat. Megkeresésünkre Majer Péter igazgató elmondta, ők nem éltek a digitális jelentkezés lehetőségével. A három napon át tartó beiratkozás során nem tapasztaltak gondokat, pontosan betartották a higiéniai szabályokat, a gyerekek nélkül érkező szülők előre meghatározott időpontokat kaptak. 

Írásban és személyesen
A Jókai Utcai Alapiskola részéről Mátyás Katalin igazgató arról számolt be, hogy iskolájukban részben ugyan elektronikusan zajlott a beiratkozás, de a szükséges papírokkal a törvényes képviselők befáradtak a tanintézménybe is. Jelenleg 58 elsőssel számolnak, noha a pszichológiai szakvélemények miatt ez a szám még módosulhat. Itt tapasztaltak némi nehézséget, hiszen a járványhelyzet miatt egyelőre nem tudtak találkozni a leendő kisdiákokkal, s nem volt lehetőségük felmérni a kicsik iskolaérettségét, illetve azt, hogy néhányuknál nem kell-e évet halasztani. A kicsik felmérését egyébként az állami Pedagógiai-pszichológiai Tanácsadó és Megelőző Központ (CPPPaP) munkatársai végzik, viszont a koronavírus-járvány miatt meghatározatlan ideig nem dolgozhatnak. Komáromban ezen felül a hivatalos információk szerint a Munka Utcai Alapiskolában 62, a Marianum Egyházi Iskolaközpontban pedig 33 kisdiákkal számolhatnak ősztől.

Óvodából az iskolába
A járás vidéki iskoláira is kíváncsiak voltunk. A szentpéteri Kossányi József Alapiskola és Óvoda 13–14 kis elsőssel számol a következő tanévtől, jól ismerik a kicsiket, hiszen eddig az óvodájukba jártak. Bukovszky János igazgató megkeresésünkre elmondta, szinte teljes egészében elektronikus úton bonyolították le az eddigi beiratkozást, a szülők többsége pedig már túl is van a papírmunkán. Noha az esetleges technikai gondok és hiányosságok miatt az iskolában is tartottak már fogadóórákat, azokat még senki sem vette igénybe. Tavaly 12 elsős kezdett náluk, így gyakorlatilag tartják az eddigi diákszámot.

Teljesen más a helyzet a karvai alapiskolában, ahol kisiskoláról lévén szó, maroknyi, az idei évben összesen 11 alsó tagozatosuk van. Pintér Balogh Stefánia igazgató érdeklődésünkre elmondta, 2 diákot írattak be az első osztályba a következő tanévre, s ugyan esedékes lenne egy harmadik gyermek iskolakezdése is, egészségügyi okok miatt viszont ő halasztani fog. A két végzős óvodás családját ő látogatta meg, hogy elintézzék a beiratkozás adminisztrációs részét, mivel technikai gondok adódtak az elektronikus ügyintézéssel. Jól ismeri a gyereket, hiszen a karvai óvoda is együttműködik az iskolával.

Kevesebb a vidéki diák
Idén rendhagyó jelenségre lett figyelmes a Komáromi Városi Hivatal Közös Tanügyi Hivatalának munkatársa. Bagita Judit az Új Szónak elmondta, a Komárom 20-25 kilométeres környezetében található falvakból rendszerint 100 kis elsős kezdi meg az első osztályt a város magyar és szlovák tannyelvű iskoláiban, amelyek között nagyjából fele-fele arányban oszlik meg a számuk. Az idei évben ez a szám kétharmaddal csökkent, ami kiugró különbség. Bagita Judit szerint két ok húzódhat meg a jelenség mögött. Az egyik, hogy eleve kevesebb gyermek született, erről például Izsáról kapott visszajelzést. A másik lehetséges ok pedig az, hogy a járvány okozta gazdasági sokk miatt elbizonytalanodtak a szülők. Ez jelentheti például azt, hogy veszélybe került a komáromi munkahelyük. Az anyagi bizonytalanság mellett ez azzal is járhat, hogy szeptembertől sokan nem tudják majd személyesen faluról behordani a csemetéjüket, ezért inkább a helyi iskolákat választották. Hangsúlyozta, ez egyelőre csak feltételezés, nincsenek birtokukban olyan adatok, amelyek alapján pontos választ adhatna az új jelenségre. Ugyanakkor az előző évekhez képest a csökkenés a számok tükrében egyértelmű.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?