Drámaian megnöveli a fertőzés veszélyét a dohányzás

dohányzás

Ma már elszívott egy-két doboz cigit? Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmezteti a dohányosokat: a koronavírus-járvány a legjobb idő arra, hogy végleg letegyék a cigarettát.

Veszélyben a tüdő

A legújabb tudományos ismeretek szerint a Covid-19 legjobban a dohányosokat veszélyezteti. Ha megfertőződnek, súlyos szövődményekre számíthatnak – erre figyelmeztetnek a drogfüggőséget kezelő központok is.

„Az új koronavírus elsősorban a légzőrendszert támadja meg. A dohányzás pedig minden szerv egészségi állapotát is nagymértékben befolyásolja”

– figyelmeztetett a WHO. A tüdő számára a dohányzás különösen kockázatos.

Több súlyos eset

Más tanulmányok szerint a dohányzás az immunrendszert s ezzel együtt a fertőzés legyőzésének képességét is károsítja. „Kétszer nagyobb valószínűséggel kapnak a dohányosok influenzát, mint a nem dohányosok, s tüneteik is súlyosabbak. Amint az nemrég kiderült, közöttük a halandóság is nagyobb” – vélekedett Ľubomír Okruhlica, az egészségügyi minisztérium drogfüggőség-kezelési főtanácsadója. Az adatok azt mutatják, a Covid-19ben szenvedő dohányosok közül többen haltak meg, és többnek volt szüksége mesterséges lélegeztetésre. A nem dohányosokkal összehasonlítva 2,4-szer nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy őket intenzív ellátásban kellett részesíteni és mesterséges lélegeztetést kellett alkalmazni.

Az adatok azt mutatják, a COVID-19-ben szenvedő dohányosok közül többen haltak meg, és többnek volt szüksége mesterséges lélegeztetésre.

Érdekes

Mielőtt rágyújtunk...

Előfordul, hogy az ember egyik napról a másikra abbahagyja a dohányzást, de ez óriási akaraterőt és elszántságot igényel. Ennek oka az, hogy a nikotinizmus függőség. Évente a dohányosok 70 százaléka próbál leszokni erről a szenvedélyről, de csak 3-5 százalékának sikerül. A koronavírus-járvány jó alkalom arra, hogy tegyünk még egy próbát. Íme néhány tanács arra, mit kell tenni, mielőtt rágyújtunk?

Legyen valami a kezünk ügyében

  • paipo – illóolajat tartalmazó műanyag cigaretta
  • összenyomható akupresszúrás labda
  • rágógumi, hámozásra váró mogyoró vagy mandarin
  • Kávézás: változtassuk meg a kávézás helyét, kávé helyett igyunk teát, vagy a kávét mézzel, tejjel ízesítsük


Várakozás

telefonáljunk, fejtsünk keresztrejtvényt, rajzoljunk

 

Étkezés

  • cigaretta helyett étkezés után igyunk meg egy pohár vizet, rágógumizzunk, mossuk meg a fogunkat
  • a nikotinéhséget ne kalóriában dús élelmiszerekkel (édességek, zsírban sült ételek) űzzük el, inkább fogyasszunk több zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű ételeket


Stressz

  • Lélegezzünk mélyen, igyunk vizet, tartsuk a szájban, nyomkodjunk labdát, gyurmát, papírt


Kerüljük az alkoholt

  • csökkenti az önfegyelmet
  • kezdetben kerüljük a bárokat, a diszkót, továbbá az olyan helyeket, ahol dohányoznak


Tájékozódjunk

  • konzultáljunk szakemberrel a leszokás meggyorsításáról
  • a Közegészségügyi Hivatal segélyvonalának száma: 0908 222 722

Az e-cigaretta is árt

Ausztrál kutatók március végén közzétett adatai szintén arra hívták fel a figyelmet, hogy a dohányosok védtelenebbek a Covid-19-cel szemben, s hogy a nikotin hatására megnő a fertőzés veszélye, a betegség gyorsabban terjed, és nagyobb a halandóság is. Ezek a veszélyek a tudósok szerint a manapság oly divatos elektromos cigaretta használóira is vonatkoznak.

Érdekes

A gépi lélegeztetés lényege

A gépi lélegeztetés a spontán légzés pótlását, támogatását és részben a légzési elégtelenség kezelését jelenti. Akkor válik szükségessé, ha a szövetek O2-ellátása, illetve a CO2 távozása a légzési elégtelenség miatt nem kielégítő, vagy ha a tüdőbetegség kezeléséhez, vagy a szabad légutak biztosításához szükséges.

(izdravie,ki)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?