Legyünk elővigyázatosak, a kutyasétáltatás sem veszélytelen

kutyasétáltatás

Hosszú hetekre karanténba parancsolt bennünket a koronavírus-járvány, de aki teheti, legalább egy órára kimegy a természetbe friss levegőt szívni. A napi séta a kutyatartóknak egyenesen kötelező, akárcsak az, hogy lehetőleg olyan helyet válasszanak, ahol kevés az ember. Hazatérés után pedig alaposan ellenőrizzük mind magunkat, mind házi kedvencünket.

Kedvezett az enyhe tél a kullancsoknak, s számíthatunk arra, hogy idén sok lesz belőlük. Erdőben, parkban, kertben, mezőn találkozhatunk velük.

Betegségeket terjeszt

Ismeretes, hogy a fertőzött kullancs terjeszti a Lyme-kórt, vagyis a borreliózist és a fertőző agyhártyagyulladást, ami halálos is lehet. Míg az utóbbi ellen van védőoltás, a Lyme-kórral szemben szemben védtelenek vagyunk. Az agyhártyagyulladás elleni védőoltás a turistáknak, az idősebb embereknek és a gyerekeknek ajánlott, de nem sokan élnek a lehetőséggel. Fontos, hogy mindenki, aki a természetbe készül, legalább megfelelő öltözékkel védekezzen: hosszú ujjú, világos színű ruhát, nadrágot, magas szárú cipőt vegyen fel, használjon rovarriasztót, kerülje a magas füvet, és hazatérés után alaposan ellenőrizze a testét. A kullancs a vérbő és a vékony bőrt kedveli, például a hónaljat, a térd alatti részt, az ágyékot, a has, a csukló, a fül környékét és a hajas fejbőrt.

A kedvencét is védje!

A kutya még az embernél is nagyobb veszélyben van, ugyanis a kullancs 150-féle betegséget terjeszt. A kutyákra különösen veszélyes a kullancsok által terjesztett egysejtű parazita, a Babesia által előidézett rettegett betegség. A babéziózis első tünetei közé tartozik a bágyadtság, a láz, a vörösesbarnás színű vizelet és a sárga szájnyálkahártya.

A legutóbbi felmérés szerint minden negyedik kullancs fertőzött, tehát a veszély nem elhanyagolható. Az a legjobb, ha az állatorvost kérdezzük meg a kutya leghatásosabb védelméről. Az elmúlt években a három hónapig ható ízesített rágógumi, továbbá az úgynevezett spoton készítmény a legnépszerűbb, aminek az a lényege, hogy az állat hátára oldatot kell cseppenteni, ami megvédi a kullancstól, a bolhától és a fonálféregtől. Nagyon eredményesen és sokáig védi az állatot a vízálló parazitaellenes nyakörv.

A legutóbbi felmérés szerint minden negyedik kullancs fertőzött, tehát a veszély nem elhanyagolható

Hogyan távolítsuk el?

A kullancscsípés felismerése kutyák esetében nem egyszerű, hiszen az apró élősködőt az állat szőre között kezdetben alig lehet észrevenni, a késői észlelés pedig növeli az egyes betegségek kialakulásának kockázatát. Dr. Lucia Kováčová állatorvos szerint ha hazatérés után kullancsot veszünk észre a kutya bőrében, semmiképpen se tegyünk rá olajat vagy krémet, amint azt a múltban tanácsolták. Ha kedvencünkön kullancsot találunk, lehetőség szerint azonnal távolítsuk el. A legjobb, ha körkörös mozdulattal csavarjuk ki. Ha ez nem megy, jobb a feladatot állatorvosra bízni.

Érdekes

Lépésről lépésre!

1. Ragadja meg a kullancsot a csipesszel azon a ponton, ahol a kullancs feje a bőrbe fúródott! Ez lehetővé teszi, hogy a kullancsot a fejénél fogva távolítsa el a kutyusból. Ha a kullancsot nem azon a ponton fogja meg, ahol a feje eltűnik a bőrben, hanem a testénél fogva, a feje valószínűleg bele fog szakadni a bőrbe. Továbbá ha így tesz, az azzal a kockázattal is jár, hogy összepréseli a kullancs testét, így a nyála bekerül a kutya testébe, ezáltal pedig nő annak a veszélye, hogy az állat megfertőződik.

2. A kullancsot gyengéden, mindkét oldalra mozgatva húzza ki a kutya bőréből!

3. Fertőtlenítse a kullancscsípés helyét! Vizsgálja meg közelről, hogy nem maradt-e a bőrben a kullancs egy darabja. Ha úgy gondolja, hogy a kullancs feje mégiscsak a bőr alatt maradt, konzultáljon az állatorvossal!

4. Semmisítse meg a kullancsot! Ennek legjobb módja, ha alkoholba teszi.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?