A harmadik negyedévben indulhat be az autóipar

A harmadik negyedévben indulhat be az autóipar

Az autóipar világszerte minden jel szerint csak a harmadik negyedévben fog beindulni – közölte tegnap a KPMG tanácsadó társaság. Míg a kínai piac fokozatosan kezd kilábalni a válságból, addig az európai ipar csak nemrég állt le.

 A gazdaság gyorsabb fellendülését a társaság szerint elsősorban az nehezíti, hogy az egyes európai országok eltérő időben és módon reagáltak a válságra. Az autóipar egyik legnagyobb problémája jelenleg az, hogy a gyárakban található raktárkészletek átlagban hat hétre sem elegendőek, s a beszállító cégek bonyolult hálózatát nagyon nehéz újraéleszteni. A KPMG szerint már most látni, hogy azon társaságok fogják ezt az időszakot a legjobban átvészelni, amelyek tevékenységük jelentős részét Kínára összpontosították.

Két hullám

Az autóipar minden jel szerint két öt hónapos hullám után fog kilábalni a válságból. Miután négy vagy öt hétre teljesen leállt a gyártás, egy hónapig eltart, míg az egyes üzemek fokozatosan elérik kapacitásuk 50 százalékát. A következő négy hétben az autógyárak kapacitása fokozatosan eléri a 80 százalékot, s ha az autóvásárlást az egyes kormányok valamilyen szinten támogatni fogják, akkor a termelés a további egy-két hónapban a gyártási kapacitások 90 százalékát is elérheti.

„Ha nem lesz támogatva az autóvásárlás, akkor az egész ipar még nagyobb válságba kerülhet, a gyártás a kapacitások 70–80 százalékán fog állandósulni, ami a következő öt hónapban még jelentősebb átalakításokra kényszeríti az ipart, amelynek alkalmazkodnia kell az új autók iránti megváltozott keresethez”

– olvasható a KPMG elemzésében.

Szlovákiában márciusban mind a négy autógyártó leállt, minek következtében a beszállító cégek teljes hálózata arra kényszerült, hogy befejezze a munkát. „A karantén miatt számos beszállítónak még korábban le kellett állnia, ami korlátozta az autógyárakban a gyártást. A jövőben ezért a szlovákiai gyártók számára az lesz a kulcsfontosságú, hogy válsághelyzetben is stabilizálni tudják saját a beszállítói hálózatukat” – nyilatkozta Peter Nemečkay, a KPMG szlovákiai képviselője.

(dem, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?