Tízéves minimumra esett vissza az új autók piaca

autópiac

Sejteni lehetett, hogy a koronavírus-járvány miatt csökkenni fog az érdeklődés az új autók iránt, az aktuális, márciusi adatok pedig igazolták, hogy az új gépkocsik piaca jelentősen megváltozott.

Az Autógyártók Európai Szövetsége (ACEA) az elmúlt napokban hozta nyilvánosságra az új autók értékesítésének márciusi adatait, így végre láthatjuk, hogyan módosította a piacot a koronavírusjárvány. Márciusban Európában 853 077 új gépkocsit regisztráltak, ami éves szinten 51,8 százalékos visszaesést jelent. Az elmúlt tíz évben nem fordult elő, hogy márciusban ilyen kevés autót vásároltak volna. Mindez a járvány kapcsán foganatosított óvintézkedések eredménye, az egyes márkák ugyanis leállították az új autók gyártását, ráadásul az országok többségében be kellett zárni az autószalonokat. Aki autót akar venni, az megteheti, ám legfeljebb online, az új járgányt pedig kiszállítják neki. Jelenleg maximum a raktárakon található autók közül lehet válogatni.

Zuhant a piac

A leginkább értelemszerűen Olaszországban esett vissza az új autók piaca. Ott márciusban 28 326 új autót regisztráltak, ami éves szinten 85,4 százalékos visszaesést jelent.

Hasonló csökkenést jelentett több európai ország, például Franciaország (-72,2%) vagy Spanyolország (-69,3%). A legsikeresebb piac ezen a téren, mint minden márciusban, idén is Nagy-Britannia volt, ahol 254 684 autót értékesítettek, ami éves szinten így is 44,4 százalékos visszaesést jelent. Németországban márciusban 215 119 új autót vettek, ami közel 40 százalékkal kevesebb, mint 2019 ugyanazon időszakában. Szlovákiában sem nőtt az elmúlt hónapban az új autók piaca. Míg tavaly márciusban 9222 új autót regisztráltak az országban, 2020 harmadik hónapjában már csak 5013-at, ami 45,6 százalékos visszaesést jelent. Érdekes módon Magyarország Finnország (-0,9 %) és Svédország (-8,6 %) után a harmadik olyan állam, amelyben a legkisebb mértékben csökkent az új autók eladása. A tavalyi 13 394 helyett 11 478 új autót adtak el idén, ami csupán 14, 3 százalékos visszaesést jelent.

Módosított sorrend

Az új autók regisztrációnak visszaesése természetesen hatással volt az autómárkák sorrendjére.
A listán jelentős visszaesést könyveltek el a francia márkák, a Renault csak a nyolcadik, a Peugeot a tizedik, a Citroën pedig a 17. lett. Ellenkezőleg az olyan luxusmárkák kerültek előtérbe, mint a Mercedes-Benz, a BMW és az Audi.

A konkurencia zuhanásából profitált a Škoda is, amely 47 731 eladott autóval a hatodik helyre került. Örökös vetélytársát, a Toyotát még így sem tudta megelőzni, a japán márka ugyanis 523 autóval többet adott el. A listát természetesen, mint minden hónapban és minden évben, a Volkswagen vezeti, a jegyzék legvégén pedig a Mini és a Land Rover található.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?