Videokonferencián egyeztetett Nagyszombat megye

Jozef Viskupič megyeelnök által javasolt törvénymódosításnak köszönhetően csak virtuálisan kellett megjelenni a képviselőknek (Képarchívum)dosításnak köszönhetően csak virtuálisan kellett megjelenni a képviselőknek (Képarchívum)
Nagyszombat |

Videokonferencián egyeztettek a halaszthatatlan ügyekről Nagyszombat megye képviselői. A megyei támogatásokról is döntöttek a történelmi jelentőségű tárgyaláson.

A Jozef Viskupič Nagyszombat megye, és a megyei önkormányzatokat tömörítő SK8 elnöke által javasolt törvénymódosítással nyílt lehetőség arra, hogy videokonferencián keresztül is egyeztethessenek az önkormányzatok. Berényi József a megye alelnöke lapunknak elmondta, hogy hiába próbálták el többször is, nem volt zökkenőmentes az ülés. „Az elején körülbelül huszonöt képviselő tudott csatlakozni, és szavazni. Később már csak az a két képviselő hiányzott, akik korábban jelezték a távolmaradásukat. Egyszer kellett megszakítanunk a tanácskozást, mert elveszett a hang. Mégis határozatképesek voltunk, hozzászólhattunk az egyes anyagokhoz, sikeresen lebonyolítottuk az ülést” - részletezte Berényi József. Az alelnök szerint azonban a közvetlen kapcsolat nehezen helyettesíthető a közéletben, és a politikában, csak válsághelyzetben preferálja a hasonló egyeztetést.

Az ülésen nyilvános versenytárgylások kihirdetése mellett a támogatások folyósításának elhalasztásáról is döntöttek a képviselők. Berényi József közölte, hogy idén nem folyósítják a kulturális- és sporttevékenység finanszírozására szánt támogatásokat, mivel nem lehet megvalósítani a rendezvényeket. Az egészségügyi- és szociális szférában néhány projekt megkapja a megyétől igényelt összeget – például, ha eszközvásárlásra, vagy egyéb olyan tevékenységre költi, amely most is megengedett, segíti az egészséges életmódot, vagy a szociális intézményeket. Az érintetteknek kérvényt kell írni azért, hogy folyósítsák számukra az összeget. A korábban megpályáztatott, hagyományos támogatások helyett idén a koronavírus elleni küzdelemre ad forrást a megyei önkormányzat a falvaknak, városoknak, illetve polgári társulásoknak. Félmillió eurót különítenek el erre a célra, a felhasználásról, illetve a támogatás részleteiről a májusi ülésen dönt a plénum. „Már most tudjuk, hogy széles körben felhasználható majd a támogatás, amelyet a lakosság aránya alapján osztunk szét az egyes járásokban” - folytatta Berényi József. A járásokba juttatott fix támogatás összege csak akkor változna, ha egy másik járásban nem merítenék ki a rendelkezésre álló keretet – ekkor oda utalnák a pénzt, ahol a legtöbb kérvény érkezett. Az érdeklődők egyszerűen, egy formanyomtatvány kitöltésével igényelhetik majd a dotációt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?