Az otthoni élet

életmod

Tán nem is gondoltuk, hogy mennyi helyre eljuthatunk, mennyi programon részt vehetünk úgy, hogy ki se tesszük a lábunkat otthonról. Nézzük, mi mindent csinálhatunk kis kuckónkban, hogyan tehetjük kellemesebbé a kényszerkarantént.

1. Mozi helyett

Írtunk már arról, nem is olyan régen, hogy mi az a Netflix. Röviden: egy olyan szolgáltató, ahol internetes kapcsolaton keresztül tudunk filmeket, sorozatokat nézni, úgy, hogy nem töltjük le őket. Maga a szolgáltatás nem ingyenes, de a jó hír az, hogy az első hónap alatt ingyen kipróbálható. Ha a filmezéshez pattogatott kukoricát is ropogtatunk, igazi mozihangulatot varázsolhatunk otthonunkba.

2. Online színház

A színházak is zárva vannak, mégsem kell róluk lemondaniuk a kultúra kedvelőinek. A papageno.hu oldalon keresztül például megnézhetjük a berlini Staatsoperből A hattyúk tavát, de New York-i vagy a londoni darabokat is láthatunk virtuálisan. Magyar színházba ugyancsak mehetünk. Ezen az oldalon is találunk jó pár előadást, az M5 pedig sugároz azoknak, akiknek nincs internet-elérhetőségük. No és a Kuttyomfitty Társulat darabjai is megtekinthetők, az aktuálisakat és az időpontokat Facebook-oldaláról tudhatjuk meg.

3. Virtuális tárlatvezetés

Mindig is vágyott a londoni Birtish Museumba, a párizsi Musée d'Orsay-be vagy a Los Angeles-i Getty Galériába? Ha nem tudunk is végigsétálni a festmények, leletek között, egyes kiállítási darabokat virtuálisan is megnézhetünk. Ráadásul így közelebb kerülünk hozzájuk, és annyi ideig vizsgálhatjuk őket, ameddig csak kedvünk tartja. A művészet kedvelőinek érdemes felkeresniük a Google Arts & Culture oldalt is, hetekre szóló élményt nyújt.

4. Koncert a kanapéról

Akár komoly-, akár könnyűzenei koncertre vágyunk, mindkettő elérhető. A lemondottak helyett élőben bepillanthatunk a próbákra. A szlovák Rytmus rapper ennél is tovább ment. Telt házas fellépése lett volna, de inkább közönség nélkül tartotta meg, és élőben megnézhették a követői. A komolyzenei hangversenyek közül sokról felvétel készül, s jó pár hangversenyterem megnyitotta médiatárát, köztük a budapesti Müpa.

5. Digitális könyvtár

A Magyar Elektronikus Könyvtár és a Digitális Irodalmi Akadémia már régebben elérhetővé tett jó néhány ingyen letölthető olvasnivalót, ideje most újra szemezgetni közöttük. Ha nem szeretünk számítógépen olvasni, rendeljünk e-könyv-olvasót, most igazán visszahozhatja az árát. Ebbe egyébként könyveket is tudunk venni: ma már szinte minden újdonság elektronikus formában is megvásárolható.

6. Kurzusok

Képezzük magunkat online. Most szinte bármit ki tudunk próbálni, tanulhatunk nyelvet, elvégezhetünk főző-, festő-, fotóskurzust is, a lista végtelen. A legtöbb tréner nem szöveges, hanem videókurzusokat tart, így szinte olyan, mintha valóban ott volnánk. Most tényleg minden olyat kipróbálhatunk, amire eddig nem volt időnk. Képezzük magunkat, mert nem tudhatjuk, miként fog alakulni a munkaerőpiac, jó, ha több lábon állunk. És a tudást senki sem veheti el tőlünk.

7. Csak a buli

Ha már nagyon egyedül éreznénk magunkat, a cégek mintájára szervezzünk videokonferenciát. No ne munkaügyit, hanem családi, baráti beszélgetéseket. Így akár a sok száz kilométerre élő szeretteinkkel is találkozhatunk, még ha csak virtuálisan is. Mégiscsak jobb, mint ha levelekre kellene várni heteket, ahogy az régen volt járványok idején.

8. Utazás

Repülőre ülni most egy jó darabig nem fogunk. Helyette viszont bejárhatjuk az egész világot. A Google Earth olyan földgömb, amellyel hegyet mászhatunk, végigsétálhatunk Buenos Aires utcáin, vagy megnézhetjük Francia Polinézia tengerpartjait. Mindezt háromdimenziósan tehetjük, és még csak bepakolnunk sem kell, meg a többórás repülőutat is megspóroljuk.

9. Konferenciák, előadások

Több pszichológus és más szakember tart előadást a Facebookon. Mivel ők sem szervezhetnek nagyobb konferenciát, a naptáruk megüresedett, és online próbálják meg elérni az érdeklődőket. Nagy előny ez annak, aki nem tud Budapestre vagy Pozsonyba utazni, ám érdekli a tudomány, a világ. Ugyanígy van az istentiszteletekkel, szentmisékkel is. Templomba most nem járhatunk, de otthonról részt vehetünk ezeken az alkalmakon. Csak azt kell figyelni, hogy mikor, melyik oldalon ki hirdeti az Igét.

10. Vasárnap

Listánkról nem maradhat le a Vasárnap. Szerkesztőségünk minden tagja keményen dolgozik azon, hogy Olvasóink értékes tartalmakat kapjanak kézhez, hogy kiváló olvasmányokkal szórakoztassunk is. Olvassanak bennünket, maradjanak velünk a karantén idején is: közösen a legnagyobb bajokat is könnyebb átvészelni. Vigyázzunk egymásra, tartsuk meg egymást!

Fodrász, körmös, kozmetikus

A szépségipari vállalkozók mellett azok is nagy gondban vannak, akik havonta jártak hozzájuk. Most mindent otthon kell megoldani. Vigasztaljon bennünket az, hogy amúgy sem kell megjelennünk társas eseményen, tehát nem is olyan fontos, hogy hibátlanul nézzünk ki. A hajunkat otthon semmiképp ne vágjuk le, de a festést megoldhatjuk. Ha magunknak csináljuk, ne tartós hajfestéket vásároljunk, hanem olyat, amely néhány hajmosás után megkopik. Így aztán ha rosszul vittük volna fel, netán a színnel nem vagyunk elégedettek, néhány hét múlva visszakapjuk eredeti hajszínünket. A műkörmöket jobb, ha elfelejtjük. Nincs annál csúnyább, mint amikor a lenőtt köröm nincs feltöltve. Vegyük le a műkörmöket, és hagyjuk, hadd szellőzzön, pihenjen kicsit a körmünk. Aztán ha vége a karanténnak, irány a szakember. Hasonlóan van ez a kozmetikussal is. Talán a legalapvetőbb dolgokat otthon is meg tudjuk tenni, mint a szemöldökszedés vagy az arctisztítás, de a nagyobb procedúrákkal inkább várjuk meg a járvány végét.

 

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti!❗️

https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?