Balázs megragadna a top 100-ban

Balázs Attila

Balázs Attila egyszer már visszavonult, ám a magyar teniszező újra felvette a kesztyűt, és a világranglista 876. helyéről fokozatosan lépdelve előre idén sikerült a top100-ba verekednie magát. Mielőtt a koronavírus-járvány miatt leállt volna a sportélet, már a karriercsúcsot jelentő 76. helyen állt, ezzel megelőzte Fucsovics Mártont (84) is.
 

Az elmúlt harminc évben csak három magyar teniszezőnek sikerült bekerülnie a hőn áhított top 100-ba. Noszály Sándor, Sávolt Attila és Fucsovics Márton után negyedikként Balázs Attilának jött össze ez a bravúr. Arra pedig, hogy egyszerre két magyar is a legjobb százban legyen, utoljára 1984-ben volt példa, méghozzá Taróczy Balázsnak, aki a világranglistán akkor a 12. helyig jutott, illetve az 1984 júliusának végén karriercsúccsal 53. Kuhárszky Zoltánnak köszönhetően. 

Már visszavonult

A tenisz berkein belül Balázs Attila jól ismert név, aki már hét magyar bajnoki címet szerzett, és rendszeresen a Davis-kupa-csapat oszlopos tagja. Ám igazán kiemelkedőt még nem tudott alkotni. Leginkább azért, mert salakmenő. Ez a sikere forrása, de egyben a gátja is. Balázs Attila az évek során salakspecialista lett, ez viszont eddig kevés volt ahhoz, hogy magasabbra törjön. Ehhez jöttek még a sérülések is, ami miatt 2014-ben két évre vissza is vonult. 

2016-ban azonban visszatért, és a világranglista 876. helyéről szépen lépkedett felfelé. Abban az évben már a 312. pozícióban végzett, egy évvel később pedig már a 200. volt a ranglistán. Ugyan 2018-ban kis visszaesést követően a 254. helyen zárta az évet, tavaly már a 141. pozíció volt a legjobb helyezése. Idén pedig bekerült a top 100-ba.

A szárnyalás

Balázs Attila karrierje tavaly márciusban vett fordulatot, amikor csatlakozott hozzá gyerekkori jó barátja, az egykori öttusázó Szendrei Dániel. Azóta két Challenger-tornán, a prostějovin és a pozsonyin is döntőt játszott. Pozsonyban Gombos Norbert győzte le. A 250-eseken egy budapesti negyeddöntő és egy umagi döntő volt a tavalyi legjobb eredménye. Umagban a világranglistán 58. helyezett Filip Krajinovicsot és a 32. Györe Lászlót is legyőzte. A döntőben Dusan Lajovics (36.) állította meg.

Idén pedig az edzői stábjához csatlakozott Noszály Sándor is, aki maga is salakspecialista volt, és aki komoly stabilitást hozott Balázs játékába.

„Csapatban dolgozunk. Én a teniszsportban szerzett tapasztalatommal, Szendrei Dániel pedig a mentális és fizikális felkészítésben segíti Attilát. A feladatunk az, hogy önbizalmat adjunk neki, hogy elhiggye, bárki ellen van keresnivalója a pályán”

– nyilatkozta Noszály. 

Az önbizalomnövelés pedig remekül sikerült, hiszen Balázs Attila januárban Bangkokban azonnal egy Challenger-győzelemmel indított, aztán pedig a Rio de Janeiró-i 500-as tornán egészen az elődöntőig menetelt.

Ezeknek az eredményeknek is köszönhető, hogy mára a 76. helyen áll a világranglistán. Könnyen juthatott volna előrébb is, ha a koronavírus-járvány nem állítja meg a szezont, hiszen március és június között Balázs tavaly 76 pontot szerzett, amit a mostani formáját tekintve nem lett volna nehéz megvédenie, illetve túlszárnyalnia.

Balázs Attila

A jövő

Balázs technikája salakon teljesedett ki. A hosszú és fárasztó labdamenetek a specialitásai. A végsőkig képes kijátszani a pontokat és kevés hibával egyszerűen ki tudja „véreztetni” az ellenfelét. És amiben csak kevesen képesek jót nyújtani, hogy a legnehezebb helyzetekből és vesztett szituációkból képes felállni. Erre a tavalyi heilbronni verseny a legjobb példa, ahol Viktor Troickit 1:6, 1:5 és 15:40-ről verte meg. Umagban is kétszer jött vissza vesztett helyzetből. Ha képes lenne a keményebb borításon is konstans jó teljesítményt nyújtani, akkor a 31 éves teniszezőnek a legjobb évei még csak most jönnének, és Fucsovics Márton mellett lenne még egy állandó magyar teniszező a top 100-ban.

 „Az volt az év eleji célom, hogy a legjobb száz közé jussak. Mivel máris túlszárnyaltam az elvárásaimat, új célokat fogok kitűzni, de nem szeretnék nagy szavakkal és top ötvennel dobálózni, a reális az, hogy stabilizáljam a helyemet a legjobb százban” – tekintett a jövőbe Balázs. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?