KAP – erősödnek a klímapolitikai elvárások

Az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának (KAP) reformja teljes ütemben zajlik. Már most biztos, hogy nem kerülhető el a közös agrárpolitikával kapcsolatban az átmeneti időszak, a provizórium.

Tudják ezt a szlovákiai mezőgazdasági termelők is, akiket minderről a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) több tanácskozáson és továbbképzésen tájékoztatta. „Egyelőre úgy néz ki, hogy az átmeneti időszak egy éven át tart majd, de Brüsszelből több olyan vélemény érkezik, hogy két évre is elhúzódhat a szóban forgó átmeneti idő. Mivel felettébb igényes agendáról van szó, kamaránk a kétéves időszakot szorgalmazza. Ugyanis hatékony továbbképzésben kell részesíteni a szakembereket az ökosémák alkalmazásával kapcsolatban, melyek ez ideig nem képezték részét a KAP-nak. Mindez azt jelenti, hogy az új KAP a környezetbarátabb mezőgazdasági termelést szorgalmazza majd. Jelenleg még folyik a zöldítési fejezetben szereplő tételek átcsoportosítása az alaptámogatások fejezetbe” – mondta lapunknak Jana Holéciová, az SPPK szóvivője.

Az új játékszabályokat az Agrárkifizető Ügynökségnek (PPA) is el kell sajátítania. Éppen a PPA fogja ellenőrizni az újonnan megfogalmazott sémákat, valamint elkönyvelni a kifizetéseket. „Jelenleg az eddig érvényben lévő szerkezetek alapján halad az agrárágazat, de a friss pénzekkel, anyagi eszközökkel. Egyelőre nem tudható, milyen lesz az új támogatás végső összege. Az unió kormányainak miniszterelnökei ugyanis még nem hoztak döntést a több évre szóló anyagi keret záróösszegét tekintve” – részletezte Holéciová.

Az SPPK mindenképpen azt szeretné, ha ez a keret legalább olyan tételű lenne, mint az elmúlt időszakban volt. Az új KAP-ban szerepel majd az ökosémák első pillérbeli lebontása, valamint a kisebb gazdák fokozottabb, hatékonyabb támogatása. A Farm to Fork („Farmok az asztalra”, „Farmok a villára”) program – amely ugyancsak része lesz a KAP-nak – végső formáját március 25-én mutatták be. Mindenképpen kiemelendő, hogy az új európai agrárpolitika megerősíti a környezetkímélő mezőgazdasági termelést, továbbá a növényvédő szerek, az antibiotikumok és az ipari trágyák alkalmazásának csökkentését. A mezőgazdaság kockázati tényezőinek szabályozásáról még nem döntött sem az Európai Parlament, sem a Miniszterek Tanácsa. Megoldásra vár a támogatási plafon meghatározása is. A második pillér anyagi eszközeinek legalább a 30 százalékát az agroenvironmentális klimatikai intézkedésekre kell fordítani, és egyúttal ugyanerre a célra a KAP teljes anyagi eszközeinek a 40 százalékát szükséges megjelölni.

Az új KAP értelmében 476 hektár feletti területen nem lesznek közvetlen kifizetések, csak termeléshez kötött támogatás. A korábbi javaslatokhoz viszonyítva az egyes tagállamok több pénzt szeretnének látni a KAP-ban. Ebből arra lehet következtetni, hogy a támogatás nem fog jelentősebben csökkenni. Az új uniós költségvetés harmadát kitevő KAP szűkebb forrásokat fog tartalmazni, és azokhoz nehezebb lesz a hozzáférhetőség. A jövőben egyértelműen a klímapolitikai elvárások erősödésére és a vidékfejlesztés fellendítésének igénylésére lehet számítani. Az is borítékolható, hogy az uniós térségben az agrártermelésben éleződni fog a regionális verseny. Egyelőre azonban még sok a bizonytalanság, hiányoznak a pontosítások.

Az új programnak a jövő évtől kellene hatályba lépnie, de minden bizonnyal 2022-től lesz reális az érvényesítése. Így egy további évvel kitolódik a provizórium időszaka.

(susla)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?