Egy hétig még zárva maradnak a boltok

korona
Pozsony |

Minimum ezen a héten még semmilyen változásra sem lehet számítani, érvényben maradnak a jelenleg hatályos óvintézkedések. Az orvosok, epidemiológusok a hét végéig kidolgozzák azt a tervezetet, mely pontosan meghatározza, milyen feltételekkel nyithatnak ki fokozatosan az eddig zárva tartott boltok és vállalkozások. 

Már nemcsak feltételezésekre, hanem reális eredményekre lehet alapozni azt a kijelentést, hogy az országban minden jel szerint sikerül elkerülni a koronavírus ellenőrizhetetlen terjedését. Az elmúlt hat napban csak két olyan nap volt, amikor a pozitívan tesztelt személyek száma túllépte a húszat. A tegnap bejelentett 66 fertőzöttből 48 a bazini szociális otthon kliense vagy alkalmazottja, további négy személy állami karanténban van, így az országban úgymond szabadon mozgó polgárok között ismét csak 14 új fertőzött volt.

„Ilyen számokról más országok csak álmodozhatnak. Hihetetlenül jól harcolunk a járvány ellen, és ezt ki kell mondani. A többség betartja az óvintézkedéseket, és mi ennek köszönhetően értünk el ilyen fantasztikus eredményt, de még ki kell tartani”

– mondta tegnap Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő, miután a kormányhivatalban ismét találkozott az epidemiológiai szakértőkkel és infektológusokkal. 

A kormányfő szerint ezek a szakértők, és nem politikusok fogják kidolgozni a hét végéig azt a pontos menetrendet, mely alapján a következő hetekben fokozatosan kinyitják az eddig bezárt boltokat, vállalkozásokat. „Itt a szakértelmet, s nem a politikát kell előnyben részesíteni. Mindenesetre olyan kis üzletek nyílnak csak ki legelőször, ahol minimalizálni tudjuk a fertőzés veszélyét. Masszázsszalonok vagy fodrászatok még biztos zárva maradnak, mint ahogy olyan üzletek vagy bevásárlóközpontok is, ahol túl sok ember szokott összpontosulni” – mondta a miniszterelnök. A szakértők által kidolgozott jegyzék azt is tartalmazza majd, mikor kell haladéktalanul bezárni az üzleteket, ha ismét megugrana a fertőzöttek száma.

A műtétekkel kezdik

A legelsők között a műtétekre váró páciensek fogják megérezni az intézkedések enyhítését, az orvosok ugyanis nekilátnak az eddig elhalasztott műtéteknek, természetesen minden beavatkozás előtt kéthetes karantént kell abszolválniuk a pácienseknek és mindegyiküknél elvégzik a koronavírusteszteket is.

„Elsősorban azokkal a páciensekkel kezdjük, akiknél az orvosi beavatkozást egy, két vagy három hónapon belül kell elvégezni annak érdekében, hogy ne merüljenek fel további komplikációk”

– közölte tegnap Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter.

Azt, hogy milyen műtétekről lesz szó, a következő napokban pontosítják. A pácienseket fokozatosan, az aktuális egészségi állapotuk szerint fogják műteni. 

Tesztelések száma

A kormányfő két héttel ezelőtt bejelentette, szeretné, ha a tesztelések száma elérné a napi háromezret. Eddig ezt a számot nem sikerült megközelíteni, ezen a héten hétfőn is csak valamivel több mint 1300 tesztet végeztek el. Zuzana Krištúfková epidemiológus közölte, örülnének, ha többet tesztelnének, de jelenleg olyan számok alapján kell döntést hozniuk, amilyenek a rendelkezésükre állnak.

„Dolgozunk a tesztek számának megemelésén, mert minél többet tesztelünk, annál jobb képet kapunk a valós helyzetről”

– mondta a szakorvos azzal, hogy jelenleg azokat tesztelik, akiknél tünetek jelentkeztek, valamint azokat, akik a kockázatos korosztályba tartoznak. Ha összevissza kezdenének tesztelni, például egészséges embereket is, az szerinte hamis képet festene a járvány valódi állapotáról. „Lassan, fokozatosan és célirányosan növeljük a tesztelések számát” – fűzte hozzá Krištúfková.

Lelassult gazdaság

Matovičot az elmúlt napokban koalíciós partnerei köréből is kritika érte, amiért nem akar enyhíteni az óvintézkedéseken. Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter például azt állította, hogy ha nem nyílnak ki további, kisebb üzletek, akkor a gazdaság elvérzik. A kormányfő szerint viszont ez nem igaz, s az is csak minimálisan javítana a gazdaság helyzetén, ha azonnal megnyitnák az összes üzletet, melyek alapterülete kisebb.

„Az ország gazdasága jelenleg hetven százalékon üzemel, főleg az export visszaesésének következtében. Azzal, hogy megnyitjuk a kisebb üzleteket, nem fogjuk rákényszeríteni a németeket, hogy vegyenek több Volkswagent. A gazdaság húzóágazata, az autóipar nem azért állt le, mert a gyárakban félnének a vírustól, hanem azért, mert az egész konszern leállt, mert egész Európában baj van a gazdasággal” – mondta a miniszterelnök.

Eduard Heger (OĽaNO) pénzügyminiszter szerint Szlovákiának a nagy európai gazdaságokat kell figyelnie.

„Jelenleg az első fázisban vagyunk, ami annyit jelent, hogy külföldön csökkent a termékeink iránt a kereslet, ugyanis a nagyobb országok gazdaságait is negatívan sújtják a járványellenes óvintézkedések”

– mondta Heger azzal, hogy a következő fázis az európai gazdaság újraindítása lesz, s Szlovákiának erre a stádiumra kell a legjobban felkészülnie.

„Ügyelnünk kell az emberekre, hogy ha a nyugati gazdaságok beindulnak, mi is tudjunk termelni, beindulhasson az export, s hogy az embereink ekkor munkába tudjanak lépni, ne legyenek karanténban” – magyarázta Heger. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?