Támogassuk a helyi kistermelőket!

Komárom
Érsekújvár, Komárom |

Azokban a városokban, ahol a kistermelők számára a koronavírus-fertőzés veszélye miatt nem teszik lehetővé a kültéri árusítást, úgynevezett virtuális piacteret nyitottak. A húsvéti ünnepek előtt a kistermelők egy része házhoz szállítja a megrendelt árut, vagy az udvarában kínálja a termékeket. Más árusok inkább felkeresik a legközelebbi, ezekben az időkben is nyitva tartó piacot.

Érsekújvárban a városi Brantner cég által üzemeltetett piactéren a jelenlegi biztonsági intézkedések miatt nem kínálhatják portékáikat a kistermelők. 

Virtuális piactér

A városi piac közösségi oldalán az üzemeltető arról tájékoztatja a vásárlókat, hogy a hét utolsó munkanapján, valamint szombaton továbbra is kapható pékáru, tojás, csirke és füstölt húsáru a piac kisboltjaiban. A kertészeti bolt és az újságárus stand is nyitva van. A piac közösségi oldalán bemutatják azokat a kistermelőket, akiknél telefonos egyeztetést követően vásárolhatnak az udvarban, vagy rendelhetnek árut az érdeklődők. Egy andódi kistermelő fűszernövények gazdag választékát, egy zsitvabesenyői gazda retket, újhagymát, fokhagymát és fűszerpaprikát kínál a vevőknek. A komáromi járásbeli Ógyalláról, a Bagota városrészből dísznövényeket, palántákat visznek ki rendelésre az érdeklődőknek. Az ugyancsak komáromi járásbeli Naszvadon friss zöldséget, eperpalántát, évelő növények gazdag kínálatát találják az érdeklődők, és a lévai járásbeli Csekéről friss laskagombát rendelhetnek az érsekújvári piac közösségi oldalán lévő telefonszámon. Elegendő érdeklődő esetében a kistermelő kiszállítja az árut. 

Nehéz helyzetben vannak

Komáromban a szombati piacnapon helyi és régióbeli kistermelőkkel találkozhattunk, vitamindús termékeik iránt továbbra is nagy a kereslet. A lakosok többsége örül annak, hogy a járási székhelyen nem tiltják a kistermelőknek az árusítást. A nyolcvanegy éves Tomcsány Terézia Ímelyről érkezett a lányával.

„Tudom, hogy az idős lakosok a leginkább veszélyeztetettek és arra intik őket a szakemberek, hogy inkább maradjanak otthon. Nekem azonban nincs internetelérhetőségem, másképp nem tudom eladni az árut. Engedélyt kaptam az árusításra, és úgy érzem, nem csinálok semmi rosszat. Van védőmaszkom, védőkesztyűm is, és a családnak nagy szüksége van a bevételre”

– mondta Tomcsány Terézia.

Standjánál friss retket, újhagymát, házi fűszerpaprikát vásárolhattak az érdeklődők, és különféle húsvéti díszeket is kínált. Terézia elmondta, negyvenkét éven át eladóként dolgozott, volt az élelmiszerrészlegen, a vasasboltban és árult textilt is. Örül, hogy továbbra is kapcsolatban lehet a vásárlókkal, de némi szomorúsággal tölti el, hogy ha felhagyna a piacozással, azt nagyon megsínylené a családja.

„Havi 150 euró bevételből élek, a férjemmel együtt, aki szintén beteg, alig 500 euróból élünk. Rávitt a kényszer, hogy itt áruljak a piacon, védőkesztyűket kínálok különféle méretben és párátlanítókat. Onkológiai beteg vagyok, emellett többféle betegséggel kezelnek, és tudom, hogy nem szabadna kijárnom, mégis kénytelen vagyok, mert meg kell élnünk valahogyan, valamiből”

– mondta a komáromi Katalin.

Nem szeretné, ha bárki elítélné emiatt, vagy felelőtlennek tartaná őt. Meg kell keresnie a gyógyszerekre, a megélhetésre valót. Időközben tegnap, azaz április 7-én a közegészségügyi hivatal bezáratta a komáromi piacot. 

Ha van rá lehetőségünk, továbbra is támogassuk a helyi kistermelőket, vásároljuk tőlük a friss zöldséget és gyümölcsöt. A minap találkoztunk olyan árusokkal is, akik a lakóházak előtt a furgonból kínáltak különféle húspástétomokat. Akad, aki a most szedhető medvehagymából készít vitamindús tavaszi kenőket. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?