Bércsökkentések és szélnek eresztett labdarúgók országszerte

dac

30 százalékos fizetéscsökkentés jöhet a DAC-nál, de több Fortuna ligás és másodosztályú futballklub is hasonló intézkedéseket tervez a koronavírus-járvány miatti nehéz gazdasági helyzetben.

A Szlovák Labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottságának játékosokat képviselő tagja, Tomáš Medveď szerint jelenleg a legtöbb Fortuna ligás klubban tárgyalások zajlanak a bércsökkentésről.

„Tudomásom szerint mindenhol folyik párbeszéd. Egyes játékosok egyénileg, mások kollektívan kapnak új ajánlatot. Különböző arányú fizetéscsökkentések kerülhetnek szóba, ennek mértéke az adott klub lehetőségeitől függ. Az FK Senica kivételével, ahol teljesen átláthatatlan a helyzet, mindenhol jó esély mutatkozik rá, hogy a klubok és a játékosok megtalálják a közös hangot. Ez segíthet enyhíteni a nehéz helyzeten, amit a koronavírus-járvány okozottˮ – nyilatkozta Medveď. 

DAC: 30 százalék

A legtöbb Fortuna ligás klubhoz hasonlóan Dunaszerdahelyen is várhatóak bizonyos szintű korlátozások.

„30 százalékos fizetéscsökkentésről tárgyalunk a játékosokkal, és úgy gondolom, hogy meg fogunk egyezni. Itt nem fog olyasmi történni, mint Zsolnánˮ – nyilatkozta Világi Oszkár, a DAC klubtulajdonosa a pluska.sk portálnak. Szavait Nagy Krisztián, a DAC sajtófőnöke is megerősítette lapunknak. Egyéb részleteket a klub egyelőre nem közölt.

Világi szerint a Zsolnán kialakult helyzetért Ján Mucha és a játékosok érdekeit képviselő Profi Labdarúgók Uniója a felelős: „Mucha a cselekedeteivel befolyásolja a játékosok és a klubok kapcsolatát, ez azonban nem egy jó dolog érdekében történik. Csak láttatni akarja magát, és meggazdagodni mások kárára.ˮ

Slovan és Trnava

A szlovák sportnapilapnak adott nyilatkozatában ifj. Ivan Kmotrík, a Slovan vezérigazgatója arról beszélt, hogy a járvány rendkívül érzékenyen érintette a klubot. „Gyakorlatilag nulla a bevétel ebben az időszakban, míg a stadiont továbbra is működtetni kell. A fizetésekről nem szeretnék beszélni, azt továbbra is a klub belső ügyének tekintem.ˮ

A nagyszombati Spartak vezetősége megerősítette, hogy tárgyalások zajlanak a bércsökkentésről. „Beszélünk a játékosokkal a helyzetről, akiknek a nehéz helyzetre való tekintettel módosított feltételeket kínálunkˮ – ismerte el a trnavskyhlas.sk portálnak Marián Černý, a Spartak főmenedzsere.
A szlovák sportnapilap értesülései szerint a rózsahegyiek és a nagymihályiak egységesen 30 százalékkal csökkentik játékosaik fizetését. Nyitrán szintén csökkentésről tárgyalnak, míg az FK Pohronie a tervek szerint nem fogja csökkenteni játékosai fizetését, ezt a csapatkapitány Lukáš Pellegrini erősítette meg. 

A zsolnai eset

A zsolnai MŠK március végén tudatta hivatalos oldalán, hogy likvidálás alá kerül a klub. A közlemény szerint Jozef Antošík klubtulajdonos döntése azután született meg, hogy a játékosok a Mucha vezette érdekvédelmi szervezethez fordultak segítségért, amit Antošík elfogadhatatlannak tartott. A nyilatkozatban az is indokként szerepelt, hogy Róbert Boženík négymillió eurós eladási árának eddig csak az egytizedét kapta meg a klub a Feyenoordtól, valamint hogy a jövő évi költségvetés elsősorban a nyári játékoseladások nyomán állt volna össze, de a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben nulla vagy nullához közeli bevételre számít a klub. A likvidálás ellenére a zsolnai csapat fiataljaival még végigjátszhatja a szezont, amennyiben az folytatódik. A klub csak a csődeljárás végén szűnik meg hivatalosan.

Túl sok volt a 80 százalék

A történet ezzel nem ért véget: Dominik Holec, a zsolnaiak tehetséges kapusa a közösségi médiában reagált egy videóban a fejleményekre.

„Valóban Mucha szervezetéhez fordultunk segítségért, de csak miután megkaptuk a fizetéscsökkentésről szóló javaslatot. Mi, játékosok készen álltunk rá, hogy engedjünk a fizetésünkből, de a vezéregyéniségek számára a klub 80 százalékos csökkentést javasolt, ami szerintünk nagyon sok. Ezért szerettünk volna tenni valamit azért, hogy normálisan meg tudjunk egyezni a vezetőséggel. Nem az volt a szándékunk, hogy felálljunk ellenük. Azért fordultunk az érdekszervezethez, mert más játékosok ezen az úton sikeresen egyezségre jutottak klubjukkal. Ezt a lépést nem csak a legfontosabb játékosok, hanem a teljes öltöző szükségesnek tartotta. Nagyon sajnálom, hogy miután 19 évet töltöttem a csapatnál, futárral kaptam meg a felmondásomat, mert arra se vették a fáradságot, hogy megmondják nekemˮ – mondta Holec a videóban.

A klublegendának számító Viktor Pečovský kivételével a keret minden fontosabb játékosát (sajtóhírek szerint összesen 17 labdarúgót) szélnek eresztettek. 

A Profi Labdarúgók Uniója szerint a játékosoknak joguk van ahhoz, hogy képviseljék őket, és ennek kifogásolása nem lehet ok egy szerződés felbontására. A szervezet ezért kérvényezte a zsolnai vezetőségnél a tárgyalások folytatását, de a diskurzusra a klub nem mutatott hajlandóságot.

ŠTK és KFC

Minden jel arra mutat, hogy a másodosztályú klubok jobban megsínylik a járvány okozta bevételkiesést.
A somorjai ŠTK-nál is várhatóak bizonyos szintű korlátozások. Horváth Csaba klubelnök érdeklődésünkre elárulta, áprilistól kilátásban vannak változtatások: „A játékosok a márciusi fizetésüket teljes egészében megkapták, áprilisra, májusra és júniusra tervezünk bizonyos intézkedéseket. Mi készen állunk a folytatásra, ha sikerül befejezni a bajnokságot, annak változatlan összetételben vágunk neki. A csapatunk egyben marad, senkit sem engedtünk el.ˮ

A komáromi KFC vezetését is megkerestük a kérdésben, de április közepéig nem szeretnének nyilatkozni a fizetéseket illetően. 

Ligetfalui abszurdum

A Partizán Bardejov tulajdonosa, Stanislav Soroka kénytelen volt bezárni cégeit a járvány miatt, így bevétel híján nem tudja fenntartani a klubot. „Térdre kényszerültünk, a játékosoknak semmit sem tudok garantálniˮ – állt múlt heti nyilatkozatában. A klub azt javasolta játékosainak, hogy jelentkezzenek a munkaerőpiacon.

A szintén másodosztályú Petržalka háza táján történt dolgok már nehezebben megmagyarázhatóak. A klub vezetősége a teljes A csapatot feloszlatta, ugyanakkor kijelentette: a játékosokkal kapcsolatban marad a klub, és ha a bajnokság folytatódik, szívesen lehetőséget nyújt nekik a visszatérésre. 

Medveď szerint ez az eset feltárta a II. ligában tapasztalható hiányosságokat. „Pozsonyligetfaluban szélnek eresztették a csapatot, ami kellemetlen meglepetés volt mindenki számára. A játékosoknak nem is volt rendes szerződésük, szóval ez így teljesen abszurdˮ – árulta el az eset részleteit Tomáš Medveď, aki szerint a II. és a III. ligában pályára lépő összes játékost szerződéssel kéne bebiztosítani.

A szövetség is lépett

A Szlovák Labdarúgó-szövetség elnöke, Ján Kováčik bejelentette, hogy áprilisban a szövetség összes dolgozójának egységesen csökkentik a fizetését, köztük Pavel Hapalnak, a felnőttválogatott vezetőedzőjének is. A megegyezés értelmében az alkalmazottak áprilisi fizetésük 60 százalékát kapják meg.

„Többé-kevésbé könnyen született meg ez a döntés, amivel elég pénzt tud spórolni a szövetség“ – fogalmazott Kováčik.

(lz, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?