Járásokra korlátozzák a mozgásteret húsvétkor

Igor Matovič
Pozsony |

A kormány hétfői ülésén jóváhagyták a kijárási tilalomról szóló intézkedést. A korlátozás április 8-án éjfélkor lép hatályba, és április 13-án, éjfél előtt egy perccel ér véget.

A kormány hétfői döntése alapján április 8. és 13. között korlátozzák az emberek szabad mozgását. Csak bevásárolni, dolgozni, orvoshoz, esetleg temetésre, illetve a természetbe lehet kimenni. Ez utóbbira azonban csak járáson belül van lehetőség. A kijárási korlátozások hétfő 23.59-ig lesznek érvényben.

A szigorú intézkedéseket Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő azzal indokolta, szeretnék elejét venni, hogy a húsvéti ünnepek alatt az emberek útra keljenek és meglátogassák családtagjaikat. Ezzel pedig jelentősen növeljék a koronavírus-fertőzés terjedésének veszélyét.

A korlátozások idején a természetbe ki lehet ugyan menni, de csak az adott járáson belül lehet mozogni. Pozsony és Kassa esetében, amelyek több járásból állnak, a korlátozás a város területére vonatkozik. A miniszterelnök szerint a korlátozást a kulcsfontosságú közlekedési csomópontokon a rendőrség és a hadsereg ellenőrizheti. A tömegközlekedést központilag nem állítják le. Kassa és Eperjes megye azonban már tegnap úgy döntött, hogy az ünnepek idejére leállítja a helyközi buszközlekedést.

Szükségállapot

Az új korlátozások bevezetése egyben a szükségállapot kiterjesztését is jelenti. Eddig ugyanis a rendkívüli jogrend csak az egészségügyben volt hatályban, most azonban kiterjesztették azt, így korlátozzák a személyek szabad mozgáshoz való jogát.

Az elnök egyetért

A három legfőbb közjogi méltóság közös sajtótájékoztatóján Zuzana Čaputová elismerően szólt azokról a lépésekről, amelyek a járvány megfékezését célozták.

„Nagyon fontos, hogy ne rontsuk el, amit eddig sikerült elérnünk. Ezért nagyra értékelem a szakmai bizottság azon javaslatait is, amelyek a húsvéti ünnepek idejére a szabad mozgás korlátozásáról szólnak”

– mondta az államfő, majd hozzátette, szerinte logikus és helyes intézkedésekről van szó. Čaputová bízik az ország polgáraiban, hogy az ünnepek idején nagy önfegyelmet gyakorolnak majd.

Kapcsolódó cikkünk

A szakmai javaslat

A polgárok mozgását korlátozó intézkedésekre a kormánynak egy szakemberekből álló csoport tett javaslatot még vasárnap este. A tanácskozáson az egészségügyi miniszteren, Marek Krajčín (OĽaNO) kívül több szakértő, így járványügyi szakemberek, gyermekorvosok, infektológusok és az Egészségpolitikai Intézet (IZP) elemzői is részt vettek. Az egyeztetésen ott volt Robert Mistrík kutató, korábbi köztársaságielnök-jelölt és Andrea Kalavská, a Pellegrini-kormány korábbi egészségügyi minisztere is.

Kalavská a trópusi fertőző betegségek szakértője. A korábbi egészségügyi tárcavezető arra figyelmeztetett, hogy az ünnepek alatt fennáll annak a veszélye, hogy a látogatóba érkező családtagok megfertőzik idősebb hozzátartozóikat. Az időseket ugyanis fokozottabban veszélyezteti a koronavírus.

Ezért arra figyelmeztette a lakosságot, hogy az óvintézkedések, mint a maszk hordása és az emberek mozgásának korlátozása továbbra is elengedhetetlen ahhoz, hogy a járvány ne terjedjen túlságosan gyorsan.

(online, czg)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?