Támogatják a bajba jutott vállalkozókat

Támogatják a bajba jutott vállalkozókat
Pozsony |

A kormány szeretné elkerülni, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségek miatt a vállalkozások tömeges elbocsátásokba kezdjenek, ezért már e héttől beindítja a reményei szerint ezt megakadályozó segélyprogramját. Az előzetes becslések szerint negyedmillió vállalkozáson segíthetnek.

A kormány hétfőtől két honlapot is indított a vállalkozásoknak a munkahelyek megtartására nyújtott állami támogatásokkal kapcsolatban, amelyek a pomahameludom.sk és a neprepustaj.sk címen érhetők el. „A vállalkozók ezeken a honlapokon keresztül jutnak hozzá a támogatással kapcsolatos legfrissebb információkhoz és az ezek igényléséhez szükséges űrlapokhoz” – nyilatkozta Milan Krajniak munkaügyi miniszter. A vállalkozókat telefonon keresztül is tájékoztatják, a +421 2 2211 5656-es telefonszámon munkanapokon reggel hattól este tízig tehetik fel a kérdéseiket.

Kétféle támogatás

A tárcavezető elmondta: az állam két esetben nyújt támogatást a vállalkozásoknak.

„Az első kategóriába azon vállalkozások tartoznak, amelyeket a Közegészségügyi Hivatal rendelete alapján zártak be, hogy megakadályozzák a járvány terjedését. A fent említett honlapokon bárki megtekintheti, hogy mely vállalkozások tartoznak ebbe a csoportba. A második kategóriába azon munkáltatók és egyéni vállalkozók tartoznak, akiknek idén márciusban csökkent a forgalmuk”

– mondta el Krajniak.

Az első csoportba tartozó vállalkozások kérvényeit már hétfő déltől fogadják, a második csoportba tartozók erre szerda déltől keríthetnek sort.

Mire számíthatnak?

Az első csoportba tartozók számíthatnak a nagyobb támogatásra. Azok a vállalkozások, amelyeknek az állam utasítására be kellett zárniuk, egy-egy alkalmazottra az adott dolgozó átlagbérének a 80 százalékát igényelhetik az államtól, legfeljebb azonban alkalmazottanként 1100 eurót. Krajniak szerint fontos feltétel, hogy a vállalkozásnak garantálnia kell az adott munkahely fenntartását minimum a válság lecsengéséig. A második csoportba tartozók a bevételcsökkenéstől függően igényelhetik a támogatást. Akiknek márciusban 10–20 százalékkal csökkentek a forgalmuk, azok 90 eurós hozzájárulásra jogosultak, 20–30 százalékos csökkenésnél ez 150, 30–40 százalékosnál 210, 40 százalék felettinél pedig 270 euró. Április után már csak azok számíthatnak támogatásra, akiknek több mint 20 százalékkal csökkent a forgalmuk, ők 180 és 540 euró közötti összegre számíthatnak, a visszaesés nagyságától függően. Hogy pontosan hogyan is kell kiszámítani a forgalomcsökkenést, arról szintén a fent említett honlapokon tájékoztatnak.

Negyedmillió kérvény

„Nagyjából 250 ezer kérvénnyel számolunk, amelyeknek a nagy többsége azoktól a vállalkozóktól érkezik majd, akiknek csökkent a forgalmuk. Az államilag elrendelt bezárások által sújtott vállalkozásoktól nagyjából 50 ezer kérvény futhat be” – állítja a munkaügyi miniszter. A kitöltött (egyelőre aláírás nélküli) kérvényeket szerinte a vállalkozások székhelyén illetékes regionális munkaügyi hivatalokhoz emailben kell benyújtani. A benyújtást követő 24 órán belül meg kellene kapniuk a kérvény regisztrálásáról szóló visszaigazolást. A hivatalok április 14-étől küldik majd el aláírásra a szerződést elektronikus vagy postai úton. Ezeket kell majd aláírniuk a vállalkozóknak, és visszaküldeniük elektronikus úton, elektronikus aláírással, vagy postán keresztül. A hivatalok az aláírt szerződés átvételét követő 24 órán belül megkezdik a támogatások folyósítását.

„Az első igénylők így akár már április 16-án hozzájuthatnak a pénzhez”

– mondta Krajniak. A tárcavezető szerint a támogatások jogosságát utólag fogják ellenőrizni, így senkinek sem éri meg csalni, hiszen ha hamis adatok alapján jutnak támogatáshoz, később borsos büntetésre számíthatnak.

A támogatás hatékonyságában egyelőre az elemzők sem bíznak. „A kis- és közepes vállalkozásoknak nyújtott támogatással nem mentjük meg a szlovák gazdaságot, ennek a jövője ugyanis a nagy iparvállalatok túlélésétől függ. A kormánynak ezért minél hamarabb mentőövet kellene dobnia ez utóbbiaknak is, hiszen ha ők kezdenek tömeges elbocsátásokba, annak fatális következményei lesznek” – állítja Vladimír Baláž, a Szlovák Tudományos Akadémia Prognosztikai Intézetének a közgazdásza.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?