Az egyik romatelepen is felütötte fejét a koronavírus

koronavírus

Új típusú koronavírussal fertőződött meg egy rihnói (Richnava) férfi, akinek az állandó lakhelye Zsigrán (Žehra) van. A COVID-19 betegséget a roma közösségek tagjai között végzett szűrővizsgálatok során mutatták ki nála – tájékoztatott Renáta Hudáková, az iglói székhelyű Regionális Közegészségügyi Hivatal munkatársa hétfőn.

„Elvégezzük a szükséges óvintézkedéseket. Egyelőre csak egy esetben igazolódott a betegség jelenléte” – közölte Hudáková, hozzátéve: mindenkit le fognak tesztelni, akivel az illető találkozott. A férfi Angliából tért haza, a napokban jórészt rihnói családi házában tartózkodott. A zsigrai roma telepen csak rövid időt töltött, ezért Hudáková szerint nem kell az egész telepet érintő intézkedéseket hozni.

Az illető március 30-án tért vissza Szlovákiába, magával hozta néhány rokonát is. Ezt követően visszament Angliába, majd vasárnap (április 5.) másokkal együtt ismét visszatért Szlovákiába.

Az elmúlt három napban összesen 427 olyan roma telepeken élő személyt teszteltek le, akik külföldről tértek haza. Andrea Bučková romaügyi kormánybiztos szerint rövidesen ismertek lesznek a szűrővizsgálatok eredményei.

Pénteken (április 3.) Jernyén (Jarovnice) kezdték meg a tesztelést. Bučková szerint ezen a településen a legnagyobb a romák koncentrációja. Az itt elvégzett tesztek egyike sem mutatott pozitív eredményt.

Hétfőn is folytatódnak a szűrővizsgálatok a roma közösségek tagjai között. Ma várhatóan több mint 170 mintán végzik el a teszteket.

A kormány összesen 33 roma közösségen belül rendelte el a szűrővizsgálatokat az új típusú koronavírus terjedésével összefüggésben. Elsősorban a külföldről hazatért romákat tesztelik, illetve az önként jelentkezőket. A kormány célja felmérni a tényleges helyzetet, és megelőzni az új típusú koronavírus kontrollálhatatlan terjedését a marginalizálódott roma közösségek által lakott területeken.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?