Ősztől csökkenhetnek a lakásárak

koronavírus
Pozsony |

A szlovákiai lakásárak növekedését eddig a jegybank hitelpiaci megszorításai és egyelőre a koronavírusjárvány kitörése sem állította meg. Az elemzők szerint azonban a vírus az elkövetkező hónapokban már az ingatlanpiacot is megfertőzheti, így akár már ősztől csökkenhetnek a lakásárak.

„A szlovákiai lakásárak az idei első negyedévben 2,5 százalékkal nőttek, a lakások négyzetméterenkénti átlagára így a múlt hónap végére elérte az 1906 eurót” – nyilatkozta Vladimír Kubrický, a Szlovák Ingatlanszövetség (RÚSR) elemzője, aki szerint egyelőre nem sok látszatja van a jegybank hitelpiaci megszorításainak és a Szlovákiában március elején felbukkanó koronavírus-járványnak sem.

Az ország egyes régiói között azonban továbbra is látványos különbségek vannak. Az öregebb háromszobás lakások ára Pozsonyban például még mindig csaknem 8 százalékkal nőtt, a fővárosban az ilyen lakások négyzetméteréért átlagosan 2687 eurót kérnek. Kassán ugyanez 1791, Trencsénben például ugyanakkor csak 1308 euró.

„Hogy a koronavírus mikor fertőzi meg a lakáspiacot is, az csak idő kérdése. A vásárlók érdeklődése máris megcsappant, és már a kínálati oldalon sem olyan nagy a pezsgés, mint a járvány megjelenése előtti időszakban. Így az sem csoda, hogy az elmúlt hetekben már kevesebb üzletet kötöttek”

– mondta Kubrický. Szerinte az elkövetkező három hónapban már a lakásárak stagnálására számíthatunk.

„Minden attól függ azonban, hogy a járvány lecsengését követően milyen irányt vesz a gazdaság, sikerül-e elkerülni a tömeges elbocsátásokat, és nem csökken-e látványos ütemben a lakosság vásárlóereje. Ha a rosszabb forgatókönyv válik valóra, vagyis őszre a lakosság nagy részének anyagi gondjai lesznek, akkor a lakásárak látványosabb csökkenésével számolhatunk. Sokan ugyanis bármi áron igyekeznek majd megválni a fölös ingatlanjaiktól, hogy pénzhez juthassanak” – állítja Kubrický.

Szerinte az elkövetkező időszakban azok lesznek majd a legnehezebb helyzetben, akik a nyaralóikon szeretnének túladni, hiszen a járvány miatt az ilyen ingatlanok vásárlása iránt látványosan csökkenhet a kereslet.

„A határok lezárásával kapcsolatos mostani problémák miatt a jövőben ugyanígy csökkenhet a kereslet a szlovákiai vásárlók részéről a szlovák határhoz közeli, magyarországi és ausztriai ingatlanok iránt is”

– tette hozzá a Szlovák Ingatlanszövetség elemzője.

(mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?