Hatásosak az óvintézkedések

Hatásosak az óvintézkedések
Pozsony |

A koronavírus-járvány miatt a lakosság nagy része jóval kevesebb időt tölt az otthonán kívül – derül ki a Google által elvégzett összesítésből, amely szerint már az üzletek is kevesebb embert vonzanak.

A Google több mint 130 országban térképezte fel az emberek mozgását, köztük Szlovákiában is, hogy ezzel segítse a szakértőket a koronavírus terjedésének a megfékezésében. A közzétett adatokból kitűnik, hogy március 29-én a szlovákiai élelmiszerboltokban és gyógyszertárakban a lakosság 89%-kal kevesebb időt töltött az év első két hónapjához képest – ez volt ugyanis az első vasárnap, amikor az országban minden bolt zárva tartott. A szigorítások bevezetése óta eltelt hétköznapokon a visszaesés ezen üzletekben 35% köré tehető.

A bevásárlóközpontok, éttermek, múzeumok és mozik látogatottsága 82%-kal csökkent március végére, míg a buszpályaudvarokon és vasútállomásokon 61%-kal kevesebb időt töltöttünk. A parkokban a visszaesés 9%, míg a munkahelyükön az emberek 38%-kal kevesebb időt töltenek. Ellentétben többet vagyunk otthon, illetve otthonunk környékén. Az itt töltött idő március végére átlagosan 10%-kal nőtt.

A megyék szerinti lebontásból kitűnik, hogy a Nagyszombat megyében élők átlagosan 45%-kal több időt töltöttek parkokban az elmúlt hetekben, sőt, március 29-én ez az arány jócskán meghaladta a 80%-ot. Nyitra és Kassa megyében is jelentősen megugrott a parkokban töltött idő, előbbi lakói például a megszokotthoz képest 29%-kal többet voltak ezeken a helyeken. Az otthonukban és annak környékén eltöltött idő szempontjából a Pozsony megyében élőknél állt be a legnagyobb fordulat, akik 12%-kal többet vannak a lakóhelyük környékén. A munkahelyükön a Zsolna és az Eperjes megye lakói tapasztalják leginkább a változást, mindkét megyében 41%kal csökkent az ott eltöltött idő.

A Google összesítésében arra figyelmeztet, hogy az általa nyilvánosságra hozott adatok nem tekinthetők feltétlenül reprezentatívnak az egyes országok és régiók szempontjából, ugyanis csak azok adatait tudták felhasználni, akiknek a telefonján be van kapcsolva a helyzetmeghatározó alkalmazás. Ebből következik, hogy azok mozgását sem vették figyelembe, akik nem használnak okostelefont, vagy ha használnak is, nem viszik mindig magukkal. A társaság arra is felhívja a figyelmet, hogy beszámolójuk az emberek viselkedéséről teljes mértékben névtelen, konkrét személyek mozgása nem visszakövethető belőle. A Google térképe egyébként már régóta dolgozik ezekkel az adatokkal. Ezen információk alapján tudják feltüntetni például, hogy az egyes éttermek vagy üzletek mely időpontokban a leglátogatottabbak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?