Csökkent a halálesetek napi száma Nagy-Britanniában

koronavírus

A vasárnap ismertetett legfrissebb adatok szerint egy nap alatt több mint hatszázzal emelkedett ugyan az új típusú koronavírus okozta betegség nagy-britanniai halálos áldozatainak száma, de ez jelentős csökkenés az egy nappal korábbi 703-hoz képest. Egy tekintélyes  londoni járványtani professzor szerint már vannak bizonyos jelek arra, hogy a korlátozó intézkedések lassítják a járvány terjedését.

Az állami egészségügyi szolgálat (NHS) vasárnap délutáni tájékoztatása szerint szombat estig 4934-en haltak meg Nagy-Britanniában a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 járványban. Ez azt jelenti, hogy a szombat este zárult 24 órában 621 beteg halt meg.

Az NHS minden nap az előző estig beérkezett halálozási adatokat ismerteti annak érdekében, hogy teljes körű és pontos adatokkal tudjon szolgálni.

A vasárnap bejelentett 621 haláleset 82-vel kevesebb az előző 24 óra halálozási számánál. Szombaton az egészségügyi szolgálat 703 beteg haláláról számolt be; ez volt az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta.

Robert Cuffe, a BBC News brit közszolgálati hírtelevízió statisztikai szolgálatának vezetője szerint már a szombaton ismertetett előző napi emelkedés is elmaradt az eddigi modellszámításokban valószínűsített ütemtől. E számítások ugyanis arra vallanak, hogy a halálozások száma a görbe jelenlegi szakaszában három és fél naponta megkétszereződik, ez viszont azt jelentette volna, hogy e modell alapján a péntek este zárult 24 órában 800-an haltak volna meg.

Neil Ferguson, a neves londoni Imperial College egyetem járványtan-professzora - akinek vírusterjedési modellszámításait a brit kormány alapvető fontosságú tudományos forrásként használja a Covid-19 járvány elleni stratégia kidolgozásához - a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában elmondta: már vannak bizonyos jelek arra, hogy a korlátozó intézkedések lassítják a járvány terjedését.

Kijelentette: várakozása szerint a következő egy hétben e lassulás már markánsabban érzékelhető lesz, az új nagy-britanniai fertőzések száma hét-tíz napon belül tetőzhet.

Ferguson professzor szerint most az a kritikus fontosságú tényező, hogy utána milyen gyorsan indul lefelé az új esetek számát jelző görbe.

Hozzátette: a modellszámítások azt mutatják, hogy a jelenlegi hatósági intézkedések mellett hétezer és valamivel több mint 20 ezer között lesz a Covid-19 járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma.

Stephen Powis, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai orvosigazgatója minapi sajtóértekezletén kijelentette: ha a nagy-britanniai járvány halálos áldozatainak számát sikerül 20 ezer alatt tartani, az nagyon jó eredmény lenne.

A brit egészségügyi minisztérium beszámolója alapján vasárnapig az előző napi 41 903-ról 47 806-ra emelkedett azoknak a száma, akiknek szervezetében kimutatták az új koronavírust.

Nagy-Britanniában vasárnapig több mint 195 ezer szűrést végeztek; ez 12 ezerrel magasabb szám az egy nappal korábbinál.

A brit kormány a napi szűrések számát április végéig százezerre akarja emelni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?