Az Alkotmánybíróság elvetette Harabin panaszbeadványát

Štefan Harabin
Pozsony |

Az Alkotmánybíróság csütörtökön „nyilvánvalóan alaptalannak” titulálta Štefan Harabin korábbi államfő-jelölt panaszbeadványát, amellyel a 2019. márciusi elnökválasztás eredményét támadta meg.

A taláros testület elutasította a beadványt, és kimondta, hogy Zuzana Čaputová államfőt az alkotmánnyal és a hatályos jogszabályokkal összhangban választották meg. Erről az alkotmánybíróság tájékoztatott csütörtökön.

Harabin panaszbeadványa szerint az elnökválasztás első és második fordulója is törvénytelenül és alkotmányellenesen zajlott le, ezért az elnökjelölt azt javasolta, hogy az eredményt érvénytelenítsék, és a választásokat ismételjék meg.

„Az Alkotmánybíróság a ténymegállapításokat figyelembe véve, valamint az alkotmány és a választásokra vonatkozó előírások áttanulmányozása után úgy döntött, hogy az indítványozó javaslatai alaptalanok, és hogy az elnök asszonyt az alkotmánnyal és a hatályos jogszabályokkal összhangban választották meg” – jelentette ki Ivan Fiačan, az Alkotmánybíróság elnöke.

Harabin szerint Čaputová a választási kampánya finanszírozása során megkerülte a törvényt többek között azáltal, hogy elfogadta Robert Mistrík jelölt közvetlen támogatását, aki még az első forduló előtt visszalépett. A korábbi elnökjelölt rámutatott arra is, hogy rendkívül magas volt a kiadott választói igazolványok száma, ami szerinte megalapozottá teszi a választási csalás gyanúját.

Az Alkotmánybíróság zárt ajtók mögött döntött a panaszbeadványról. A határozat indoklása szerint a választásokat szabályozó előírások nem tiltják, hogy egy visszalépő jelölt egy másik jelöltet támogasson, a két jelölt kampányköltségei pedig nem adandók össze. Az Alkotmánybíróság tudomására jutott továbbá, hogy a megválasztott államfő szabályosan megfizette azoknak a reklámfelületeknek az árát, amelyeket a visszalépett jelölt bocsátott a rendelkezésére. Az is bizonyítást nyert, hogy semmilyen visszaélésre nem került sor a választói igazolványokkal való szavazással összefüggésben.

Az államfőválasztás első fordulóját 2019. március 16-án tartották. Harabin a szavazatok 14,34 százalékát szerezte meg, és harmadikként végzett Čaputová és Maroš Šefčovič mögött. A március 30-án tartott második fordulót Zuzana Čaputová nyerte 58,4 százalékkal. Šefčovič a szavazatok 41,59 százalékát szerezte meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?