Ronaldinho mosolya a börtönt is túlragyogja

Ronaldinho

Ronaldinhót és testvérét, Roberto Assist márciusban tartóztatták le Paraguayban, mert nevükre szóló, paraguayi kibocsátású hamis útleveleket találtak náluk. A bíró közölte: a fivérek ügyük vizsgálatának lezárultáig, akár hat hónapig is börtönben maradhatnak. Ronaldinho egykor a világ legjobb futballistája volt, milliók kedvence, visszavonulása óta azonban a hírneve és a népszerűsége fenntartása érdekében folyamatosan kétes ügyeletekbe keveredik.

Ronaldinho és testvére egy Nicolas Belotti nevű paraguayi kaszinótulajdonos meghívására érkezett a Brazíliával szomszédos Paraguayba, hogy ott több médiaeseményen is részt vegyen. A helyi hatóságok azonban március 5-én éjjel őrizetbe vették őket, miután a szállodai szobájukban a saját nevükre szóló, de őket paraguayi állampolgárként feltüntető iratokat találtak.

Ronaldinho és a kétes ügyletek

Ronaldinho vitathatatlanul a futball egyik legnagyobb varázslója volt.

„Hihetetlen, hogy amit Messi tud, azt minden nap tudja. Ha lemaradtál egy meccsről, majd megnézed a következőt. Ronaldinho viszont folyamatosan képes volt meglepni minket a varázslatával, és egyszerűen látnod kellett őt mindig, különben azt érezhetted, lemaradsz valamiről. Valami csodálatosról” – mondta róla Ramos Besa újságíró annak idején. Ronaldinho egyéni és csapatszinten is megnyert mindent, milliók példaképe volt, visszavonulása óta azonban folyamatosan csúszik lefelé a lejtőn.

Ronaldinho törvénytelen ügyletei 2015-ig nyúlnak vissza, amikor testvérével egy 70 méteres mólót építtettek engedély nélkül a Porto Alegre-i Guaiba-tónál lévő környezetvédelmi területen. A helyi hatóság azonnal elrendelte a móló lebontását, a testvérpárt pedig kilencmillió brazil reálra (akkoriban körülbelül kétmillió font) bírságolták, amit nem fizettek ki. Ronaldinho útlevelét ennek következtében végül 2018-ban büntetésből elkobozták. Útlevél nélkül el sem hagyhatta volna Brazíliát, azonban tavaly szeptemberben mégis kinevezték az ország egyik idegenforgalmi nagykövetének.

Üres a bankszámla

2019-ben a helyi hatóságok vizsgálódni kezdtek Ronaldinho pénzügyeit illetően, de mindössze 24 brazil reált, vagyis kevesebb mint tíz fontot találtak a bankszámláján. Állítások szerint Ronaldinho ekkoriban csődközeli állapotban volt. Az igazság valószínűleg csak az elkövetkezendő hónapokban derül majd ki, de a pénzügyi bizonytalanság megmagyarázná, hogy a brazil sztár miért vállal el válogatás nélkül mindenféle médiaszereplést, köztük olyan, a futballhoz csak részlegesen kapcsolódó sportok esetében, mint a futsal, az e-sport vagy a teqball.

Természetes, hogy egy Ronaldinho kaliberű futballista különböző kereskedelmi kapcsolatokat tart fenn, ám ügyleteiben már régóta felfedezhető a kétségbeesés. A 2014-es brazíliai világbajnokság ideje alatt az egyik lakását például Airbnb-n keresztül hirdette, a közelmúltban pedig a reklámarca lett a 18kRonaldinho elnevezésű, kereskedelemmel foglalkozó cégnek, amely „luxusélményeket” kínált, az eladóknak pedig bitcoinban történő fizetést ígért. „A 18kRonaldinhóval nem veszíthetsz” – hirdette az oldal. Az ügyészek azonban nem értettek vele egyet, és befagyasztották a cég vagyonát.

Érdekes

Öt gól és hat gólpassz a börtönben

Ronaldinho a börtönben is azt csinálja, amihez ért: focizik. Ezúttal az alkalmi börtönbajnokságban tette ezt, ahol csapatának nem igazán volt ellenfele: brazil források szerint a döntőben úgy nyertek 11–2-re, hogy Ronaldinho öt gólt rúgott, hatot pedig előkészített – pedig elvileg úgy volt, hogy ő nem is rúghat gólt. A hírek szerint a győztes csapat jutalma egy 16 kilós füstölt malac volt.

Ronaldinho testvére a felbujtó

Ahhoz, hogy megértsük Ronaldinhót, előbb az Assisszal való kapcsolatát kell megérteni.
Még gyerekek voltak, amikor az édesapjuk meghalt, ami után a Ronaldinhónál kilenc évvel idősebb Assis lett a családfenntartó. Assis a Gremio tehetséges futballistája volt, aki később megfordult a Sporting CP és a Montpellier csapatában is. Ronaldinho mindig is felnézett testvérére, olyan akart lenni, mint ő. Kettejük kapcsolatáról mindent elmond az a Twitterre posztolt közös kép, amely alá Ronaldinho a következőt írta: „Testvér, apa, partner”. Az üzenete világos: Ronaldinho számára Assis jelenti a világot.

Ma már Assis Ronaldinho ügynöke, menedzsere és személyi asszisztense. Ő intézi az üzleti ügyeit, és az ő felelőssége, hogy testvére mindig mindenhol megjelenjen. Jack Lang újságíró a The Athleticen megjelent cikkében elmesélt egy történetet, amikor egy mexikóvárosi sajtóeseményen követte Ronaldinhót, és megfigyelte minden lépését. Elmondása szerint, ha Assis nem lett volna ott vele, Ronaldinho lehet, hogy sohasem talált volna oda a reggelihez, a fotózásokról és a nyilvános megjelenésekről nem is beszélve. Ezzel önmagában még nem is lenne probléma, hiszen akad focista, aki nem az eszéről híres, ám Assis megítélése finoman szólva sem pozitív – ezért is az állítólagos pénzügyi kérdések és a kétes kapcsolatok. Ronaldinho valójában olyan mint Ron Burgundy, a női hírolvasók televízióban való megjelenéséről szóló A híres Ron Burgundy legendája című vígjáték főszereplője, aki felolvas mindent, amit elé raknak, még akkor is, ha nyilvánvalóan ostobaság.
Ezzel együtt Ronaldinho emberként mindig megnyerő és készséges, még a paraguayi börtönőrök rendelkezésére is szívesen állt egy-egy szelfi erejéig, miután letartóztatták. Az őt övező varázs azonban csak egy bizonyos pontig jelent előnyt. Valószínűtlen, hogy a bíróságon bármit is számítana, és bár az ügyvédei mindent megtesznek, hogy bebizonyítsák az ártatlanságát, van rá esély, hogy a jogi küzdelem elhúzódik, és Ronaldinho még hónapokig börtönben marad. A testvérpár ugyan kérelmezte, hogy engedjék őket vissza Brazíliába, ahol házi őrizetbe vonulnának, de a kérelmet elutasították. Időközben pedig a paraguayi bíróság elrendelte Ronaldinho egyik üzlettársának letartóztatását is – pénzmosás gyanúja miatt. Ezek az esetek semmi jót sem jelentenek a jövőre nézve.

Ronaldinho napjai a börtönben

Ronaldinho a napjai nagy részét a cellájában tölti, emellett sokat focizik a rabokkal és az őrökkel, valamint egy asztalostanfolyamon is részt vesz. Ami a legjobban hiányzik neki, az a zene, egyik kedvenc időtöltése ugyanis, hogy bongón dobol, és erre most nincs lehetősége.

„Bent nincsenek hangszerei, de biztos vagyok benne, a fejében megvannak a dallamok, amiből majd zenét tud komponálni, ha kijut a börtönből. Mindennap focizik, és a többieknek is megtanított már néhány trükköt. Az első pillanattól kezdve igyekezett beilleszkedni, és ez nagyon gyorsan ment neki. A rabok számára ő egy példakép, és sokan kérték, hogy írja alá a pólókat, sapkákat, melegítőket” – nyilatkozta az ESPN-nek egy, a Ronaldinho börtönbeli napjaira rálátó forrás.

A börtönigazgató, Blas Vera elárulta, Ronaldinhónak és bátyjának járnak némi előjogok, saját cellájuk van tévével és légkondival, a fürdőt viszont megosztva használják néhány rabbal. Ronaldinho rendszeresen tartja a kapcsolatot a barátaival a Whatsapp nevű csevegőprogram révén, édesanyjával pedig minden este beszél telefonon.

Ronaldinho varázslatos dolgokra volt képes a labdával.

Megismertük a legenda mögött álló embert

Bármi is történjen ezután, ez az ügy elvesz egy darabot Ronaldinho legendájából – a hagyatékát senki sem fogja megkérdőjelezni, ahogy akkor sem tették, amikor flörtölni kezdett a politikai jobboldallal –, és még a rá csillogó szemmel néző gyerekeket is arra kényszeríti életvitelével, hogy meglássák a legenda mögött lévő embert.

A Barcelonánál töltött éveire örökre emlékezni fogunk, de közben akaratlanul is észre kell venni az emberi hibáit: a felelőtlen optimizmusát, a rossz emberekbe vetett hitét, és hogy felnőttként sem tudta levetkőzni az elveszett gyermek szerepét, ami egyrészt kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy azzá a varázslatos és közkedvelt futballistává vált, akit ismerünk, másrészt viszont nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy csak olyan rövid ideig tudott a csúcson lenni játékosként – és hogy képtelen megtalálni a helyét a civil életben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?