Amit csak lehet, intézzünk online!

Amit csak lehet, intézzünk online!

A koronavírus miatt kialakult válsághelyzetben sokan otthonról dolgoznak, és a központi válságstáb az elmúlt napokban többször hangsúlyozta: minimalizáljuk, korlátozzuk a személyes érintkezést! Ebben az időszakban, amit csak lehet, tanácsos telefonon vagy elektronikus úton intézni.

Otthonról, számítógép mellől sokkal kényelmesebb a hivatalos ügyeket intézni vagy vásárolni, mint hosszú sorokban várakozni. A jelenlegi válsághelyzetben pedig a különböző hivatalos szervek képviselői kimondottan arra kértek mindenkit, hogy a hivatalokat ne keressük fel fölöslegesen, hanem inkább telefonon, e-mailben vagy az internet közvetítésével vegyük igénybe az eGovernment szolgáltatásait, sőt orvoshoz is csak végső esetben menjünk, szükség esetén igényeljünk ereceptet, a betegszabadságot is elektronikus úton intézzük!

A közigazgatás elektronizálásának folyamata már évtizedekkel ezelőtt elkezdődött, és az internet közvetítésével fokozatosan az e-Government egyre több szolgáltatása válik hozzáférhetővé. A slovensko.sk portál segítségével az élet számos területén intézkedhetünk. Például, bejelenthetjük a különböző változásokat, adatmódosításokat, kérvényeket lehet benyújtani, panaszt lehet emelni, be lehet kapcsolódni árverésekbe, közigazgatási eljárásokba, igénybe lehet venni a kataszteri hivatal és az adóhatóság szolgáltatásait, lehetőség van eVotingra (elektronikus szavazásra) stb. Vannak szolgáltatások, amelyeket már csak elektronikus úton lehet igénybe venni – például az adóhivatal a vállalkozókkal elektronikusan tartja a kapcsolatot, eadóbevallást adhatnak le. Aki pedig termőföldet akar eladni, kötelezően igénybe kell vennie a földművelési minisztérium elektronikus szolgáltatását: az eladásra szánt területet a tárca honlapján található speciális regiszteren (a termőföldek tulajdonjogának az átruházására vonatkozó ajánlatok nyilvános regisztere) keresztül kell meghirdetnie.

Elektronikus személyi

Aki igénybe akarja venni a slovensko. sk portál szolgáltatásait, első lépésként el kell intéznie az elektronikus személyi igazolványt, amellyel létre lehet hozni a hiteles elektronikus aláírást. A rendőrségen igényelhető, és 4,50 euróba kerül. Van, aki már rendelkezik vele, csak aktiválnia kell – ezt ugyancsak a rendőrségen kell megtenni. Az e-ID-kártyán levő csip aktiválásához a kérvény benyújtásakor, az igazolvány átvételekor, vagy bármikor később a kártya érvényességének a lejártáig meg kell adni egy hatjegyű biztonsági személyi kódot (BOK). Aki a kártyával hiteles elektronikus aláírást (ZEP) akar létrehozni, a BOK-kódon kívül speciális tanúsítványokra is szüksége van. A tanúsítványok ingyenesek, és 5 évre szólnak. Ahhoz, hogy e tanúsítványok segítségével létrehozhassa az elektronikus aláírást, további két kódot kell megadnia a rendőrségen: a hatjegyű ZEP PIN- és a nyolcjegyű ZEP PUK-kódot. Aki megadja a BOK-kódot, annak a rendőrségen ingyen adnak kártyaleolvasó berendezést. A díjmentes e-ID klient elnevezésű applikációt a kártyatulajdonos számítógépébe kell telepíteni. Letölthető a slovensko.sk portálról.

Elektronikus fiók

A hivatalokkal a portál elektronikus postafiókján keresztül kommunikálhatunk, úgyhogy az e-ID elintézése után hozzuk létre a saját postafiókunkat! Ide érkeznek majd az elektronikus üzenetek és figyelmeztetések, hivatali döntések. A polgárok pedig az egyes hivatalok elektronikus postafiókjába küldik beadványaikat, kérvényeiket. Elektronikus postaládával minden felnőtt polgár automatikusan rendelkezhet, éspedig díjmentesen. Aktiválni nagyon egyszerű: csak be kell jelentkezni. Kétféleképpen lehet: uniós vagy szlovákiai személyazonossággal. Az előbbihez részletes útmutatót találunk az Európai Bizottság honlapján. Ha szlovákiai e-ID kártyával akarjuk regisztrálni magunkat, előbb csatlakoztatni kell a kártyaleolvasót. Miután igazoltuk a személyazonosságunkat, a portál a fő oldalra irányít minket, ahol rá kell klikkelni a postafiók (schránka) ikonra. Utána kikeressük a megfelelő hivatalt, illetve szolgáltatást, amelyet igénybe szeretnénk venni.

E-recept és táppénz

Orvoshoz csak végső esetben menjünk! Ha elfogyott a rendszeresen szedett gyógyszerünk, telefonáljunk vagy írjunk e-mailt az orvosunknak, és kérjük meg, hogy állítson ki elektronikus vényt! Ez azt jelenti, hogy az orvos a számítógépében felírja a receptre a szükséges készítményt, és elektronikusan továbbítja a patikába. Mi pedig ott felmutatjuk az egészségbiztosítási kártyánkat, a gyógyszerész a számítógépében kikeresi az e-receptet, és odaadja a felírt gyógyszert. Az egészségbiztosítók már évek óta működtetnek elektronikus kirendeltséget, ahol nonstop lehet intézkedni. A biztosítók honlapján nyomon követhető az egyes orvosoknál tett látogatások száma, pontos időpontja, az általuk számlázott műveletek mennyisége, az előírt gyógyszerek neve. Létezik olyan mobiltelefonos applikáció is, amely segítségével a maroktelefonban azonnal megjelennek az ügyfél egészségi állapotával kapcsolatos adatai, segít megtalálni a legközelebbi készültséget és patikát.

A Szociális Biztosító ugyancsak arra kérte ügyfeleit, hogy a jelenlegi időszakban a táppénzt, az ápolási díjat, a nyugdíjat és az egyéb segélyeket, támogatásokat ne személyesen intézzük. A biztosító honlapjáról letölthetőek a megfelelő formanyomtatványok és a szükséges becsületbeli nyilatkozat, amelyeket kitöltve, postai úton vagy elektronikusan kell nekik elküldeni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?