A munkáltatók szerint összeomláshoz vezetne a blackout

Vladimír Soták
Pozsony |

A szlovákiai munkáltatók képviselői bírálják Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnököt, aki szerdán felvetette az ún. blackout lehetőségét, ami azt jelentené, hogy az ország néhány hétre teljesen leállna. A munkáltatók szlovákiai szövetségének (AZZZ SZK) állásfoglalása szerint egy ilyen leállás a vállalkozói környezet összeomlásához vezetne.

A szövetség szerint a blackoutnak csak akkor lenne értelme, ha Európa minden országában bevezetnék. Ez azonban a szabad mozgás és a globalizáció korában gyakorlatilag lehetetlen. Ezért a teljes leállás csak a nagyon elszigetelt országokban lenne célravezető. A szövetség szerint még ezután sem lenne száz százalékos garancia arra, hogy a vírus nem tér vissza. Közleménye végén az AZZZ ismét indítványozta, hogy hozzanak létre egy gazdasági válságstábot.

Vladimír Soták, a Klub 500 elnöke felszólította a kormányfőt, hogy a sajtótájékoztatóin ne álljon elő olyan javaslatokkal, amelyeket semmiféle elemzésekkel vagy egészségügyi ajánlásokkal nem tud alátámasztani, mert ezek ilyen formában rémhírterjesztésnek tekinthetők.

Hozzátette: az efféle megnyilvánulások rendkívül károsak, mert aláássak a befektetők bizalmát, akik elkezdhetnek kételkedni abban, hogy az ország képes lesz-e visszafizetni a kölcsönöket a válságot követően, ez pedig Szlovákia teljes csődjéhez vezethet.

A Klub 500 és más munkáltatók Soták szerint találkozóra hívták a miniszterelnököt, neki azonban állítólag „nincs erre ideje”.

„Miniszterelnök úr, az ország irányításával kellene törődnie. Sürgősen ki kell dolgozni a gazdaságot és a nagyvállalatokat megmentő intézkedéseket, hogy az egészségügyi kockázat elmúltával azonnal újraindíthassuk a gazdaságot, mégpedig teljes gőzzel” – üzente a kormányfőnek Soták.

A miniszterelnök szerdán mutatta be a Szlovákia „lekapcsolásáról” szóló javaslatot. Ez azt jelentené, hogy pár hétre minimálisra korlátoznák az emberek mozgását, katonai fegyelmet vezetnének be és a katonaság szervezné az ellátást. Egy ilyen átmeneti állapot a kormányfő véleménye szerint lehetővé tenné, hogy a gazdaság a lehető legrövidebb időn belül újrainduljon, ellenkező esetben nagyon sokáig elhúzódhat a válság.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?