Az orvosok állítják, hogy még nem kapták meg a maszkokat

Matovič
Pozsony |

Épp egy hete, hogy Szlovákiába megérkeztek a légszűrő maszkok, de az orvosok még mindig nem kapták őket kézhez. Az egészségügyi minisztérium szerint már csak napok kérdése a dolog.

Múlt héten szerdán Törökországból megérkezett a szállítmány, mely 100 ezer darab FFP3 típusú légszűrő maszkot tartalmazott. Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök a védőfelszerelés átvétele után kijelentette, hogy ezek a reszpirátorok elsősorban a frontvonalban dolgozó orvosok számára érkeztek, és a lehető leghamarabb elszállítják őket a rendelőkbe.

Egy hét elteltével azonban a felszerelés még mindig nem érkezett meg az orvosokhoz. Az információt megerősítette lapunknak Marián Šóth, a rendelői orvosokat tömörítő Magánorvosok Szövetségének (ASL) elnöke.

„A mai napig még egyetlen darab légszűrő maszkot sem kaptunk”

– mondta a szakorvos.

Elmondása szerint hétfőn járt az egészségügyi minisztériumban, ahol azt ígérték, hogy a maszkokat legkésőbb kedden kiküldik a megyei önkormányzatoknak, de az orvosok ebből szerdán még semmit sem láttak.

„Még a hét végéig meglátjuk, hogyan fog állni a szétosztás, de egyelőre nem úgy tűnik, hogy minden rendben menne”

– zárta Šóth.

A másik rendelőket képviselő szakszervezet, a Rendelői Szolgáltatók Szövetsége (ZAP) szerdán kiadott sajtóközleményében szintén arra figyelmeztetett, hogy az orvosoknak még mindig védőfelszerelés nélkül kell kiállniuk a betegek elé.

Marián Šóth

Napok kérdése lehet

Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője rámutatott, hogy a kiszállítás többlépcsős folyamat, ezért nem megy egyik napról a másikra.

„Ami a védőfelszerelést illeti, az egészségügyi tárca mindenkire gondol, de elsőbbséget kaptak azok az egészségügyi dolgozók, akik közvetlenül a koronavírussal fertőzött betegekkel dolgoznak. Az elkövetkező napokban a védőfelszerelést fokozatosan juttatjuk el a megyei önkormányzatokhoz, akik a saját elosztókulcsaik szerint fogják szétküldeni őket az egyes rendelőkbe – köztük a fogászati rendelőkbe is –, figyelembe véve, hogy a fogorvosok is közvetlenül kapcsolatban vannak a betegekkel”

– reagált lapunknak a tárca szóvivője.

Újabb maszkok érkeznek

Janka Cigániková (SaS), a parlament egészségügyi bizottságának elnöke mai sajtótájékoztatóján elmondta: az állami tartalékalap raktáraiban jelenleg 42 ezer FFP3 típusú légszűrő maszk van (ezek a legnagyobb védelmet nyújtó reszpirátorok), ami a képviselőnő szerint messze nem elég, viszont ha minden a tervek szerint halad, akkor április 4-én egy újabb szállítmány érkezik majd az országba. Ezen kívül további 500 ezer FFP2 típusú, vagyis kisebb védelmet nyújtó légszűrő maszk beszállítása is tervben van.

Cigániková továbbá közölte, hogy az új maszkok szétszállítása sokkal hatékonyabbá válhat, hiszen az egészségügyi minisztérium válságcsapata létrehozott egy adatbázist, melyben nyilván fogják tartani, hogy az egyes orvosoknak mennyi és milyen típusú védőfelszerelésre van szüksége.

„Teljesen megértjük a frontvonalban dolgozó orvosok félelmét, ők a napjaink hősei. Ennek ellenére arra kérném őket, hogy értsék meg: a legnagyobb védelmet nyújtó maszkok száma korlátozott, nemcsak Szlovákiában, hanem az egész világon. A jelenleg meglévőket úgy kell szétosztanunk, hogy azokat elsősorban a kórházak infektológiai osztályán dolgozó orvosok kapják meg elsőként, hiszen ők dolgoznak a legnehezebb esetekkel. De persze mindenkire gondolni fogunk”

– jelentette ki a bizottság elnöke.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?