Pellegrini felszólította a koalíciós képviselőket, hogy utasítsák el a blackoutot

Peter Pellegrini

Peter Pellegrini (Smer-SD), a parlament alelnöke felszólította a koalíciós képviselőket, hogy utasítsák el az ún. blackout kísérletet, amely az ország teljes leállását jelentené. A volt kormányfő így reagált Matovič azon javaslatára, mely szerint egy néhány hétig tartó veszélyhelyzet idejére „lekapcsolnák” Szlovákiát. Pellegrini óva int ennek a kísérletnek a drasztikus gazdasági következményeitől.

„A koalíciós partnerek józan eszére apellálok, amikor azt kérem tőlük, hogy utasítsák el ezt a társadalmi kísérletet, helyette inkább biztosítsák a már elfogadott óvintézkedések szigorú betartását” – mondta a TASR hírügynökségnek Pellegrini.

A parlament alelnöke szerint ez a kísérlet drasztikus gazdasági következményekkel járhat, ráadásul pánikot kelthet az emberekben, és az államba vetett közbizalmat is végérvényesen alááshatja. Hozzátette: egy ilyen intézkedés egészségügyi hatékonyságát eddig nem támasztotta alá egyetlen szakember sem.

Pellegrini szerint az ország leállítása ugyan tovább lassítaná a vírus terjedését, de teljesen nem pusztítaná el azt, így a szigorú óvintézkedések enyhítése után ismét felüthetné a fejét a betegség. „Nehéz elképzelni, hogy Szlovákiát hermetikusan el tudnánk zárni a világ többi részétől” – jegyezte meg a volt kormányfő. Hozzátette: Matovič ismét „marketing játékot” akar játszani, és a felmérések által az állampolgárokra akarja hárítani a felelősséget.

Az ún. blackout ötletét nem támogatja az ĽSNS sem. Ondrej Ďurica parlamenti képviselő szerint a teljes leállás következményei katasztrofálisak lennének, és sokkal inkább megviselnék az országot, mint maga a koronavírus-járvány.

A miniszterelnök szerdán mutatta be a Szlovákia „lekapcsolásáról” szóló javaslatot. Ez azt jelentené, hogy pár hétre minimálisra korlátoznák az emberek mozgását, katonai fegyelmet vezetnének be és a katonaság szervezné az ellátást. Egy ilyen átmeneti állapot a kormányfő véleménye szerint lehetővé tenné, hogy a gazdaság a lehető legrövidebb időn belül újrainduljon, ellenkező esetben nagyon sokáig elhúzódhat a válság.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?