A krasznahorkai várban egyelőre nem állt le a munka

krasznahorkai vár

Március elsején megkezdőtek az előkészületi munkálatok a nyolc évvel ezelőtt leégett krasznahorkai vár falain belül. Jelenleg a várban található műtárgyak, beleértve a több mint száz éves halottas díszhintó elszállításán dolgoznak. Ha a múzeum vezetésének sikerül tartani az ütemtervet, a vár alsó részében leghamarabb idén októberben indulhat be a munka.

Ahogy azt szerkesztőségünknek Máté Tímea, a Betléri Andrássy Múzeum igazgatója elmondta, a múzeum dolgozói 2012-ben még arra számítottak, hogy a halottas díszhintó és a várban található összes többi műtárgy a helyén maradhant, és védelmi szempontból elegendő lesz csak bedeszkázni őket. „Ma már tudjuk, hogy a vár felújítása sokkal nagyobb és átfogóbb lesz, mint ahogy azt terveztük. A felújítás a vár szinte minden egyes részét érinti, ezért egyetlen műtárgy sem maradhat a falakon belül. Néhány nagyobb darab kivételével szinte az összeset át kell szállítani a Betlérben kialakított raktárhelyiségekbe. Jelen pillanatban a halottas díszhintó átszállítására kerítünk sort. A hintót egy restaurátor szedi darabokra, majd azt követően egy fuvarozó cég becsomagolja és átszállítja a közeli Betlérbe. A díszhintó a huszadik század elejétől van a várban, amikor Andrássy Dénes először idehelyezte. A hintó a Franciska ereklyemúzeum része, és igazából a krasznahorkai vár egyik legérdekesebb tárgya, hiszen nem sok múzeum büszkélkedhet ilyen vagy ehhez hasonló halottas díszhintóval“ – nyilatkozta az igazgató.

Nem fért ki az ajtón

A Münchenben készült szeccessiós stílusú hintóban Andrássy Franciska földi maradványait vitték a rozsnyói vasútállomásról a krasznahorkaváraljai mauzóleumba 1904. október 26-án. Dénes a hintót 1910-ben unokatestvérének Andrássy Gézának adta kölcsön, amikor Károly fia nagyon fiatalon, mindössze 27 éves korában meghalt. A hintót utoljára 1913-ban használták, amikor Andrássy Dénes temetése volt a krasznahorkaváraljai mauzóleumban. Az igazgató elmondása szerint a hetvenes években restaurált hintó a vár északnyugati bástyájának helyiségébe került vissza, de elhelyezése után olyan ajtók mögé zárták, amelyen egy darabban már nem fért ki. „ Azért kell most darabokra szedni, hogy átszállíthassuk Betlérbe. A kocsi minden részét konzerváljuk, becsomagoljuk és a betléri raktárban helyezzük el egészen a vár felújításának a végéig. A szóban forgó munkálatokhoz egyébként csak azért tudtuk most hozzálátni, mert idővel rájöttünk, hogy a középső vár szuterénjének a mennyezete kritikus állapotban van. A mennyezet statikai stabilizálása március elejétől zajlik, így most már a munkások, beleértve a szállítócég szakemberei is biztonságosan közlekedhetnek a vár úgynevezett dufartjában“ – tette hozzá Máté Tímea.

Galéria

Akadozó folyamat

Mint kiderült, a következő hetek során szinte az összes várban található műtárgyat, köztük a nagyobb fegyvereket és az ágyúkat is áthelyezik a raktárakba. A márciusban beindult folyamat az igazgató szerint nem egy új felújítási fázis, hanem az úgynevezett előkészítő munkálatok egy része. Ide sorolandó a várfalak víztelenítése, egyes részek kitisztítása és a falak stabilizálása is, melyekre azért van szükség, hogy amint megkapják a felújításhoz szükséges engedélyeket, azonnal elkezdhessék a betervezett munkát. „A koronavírus miatt azonban mi bizonytalanok vagyunk, senki sem tudja, mi lesz két hét vagy két hónap múlva. Ahhoz, hogy a vár alatti részben beindulhasson a munka és felépülhessen az infocentrum, amely egyébként a komplex felújítás első fázisa, meg kell kapnunk az építkezési engedélyt. Az eredeti tervek szerint ezt idén ősszel kellene megkapnunk. Most lett volna az első tárgyalás az ügyben, de a koronavírus terjedése miatt áttették a találkozót. Senki nem tudja megmondani, hogy mire számíthatunk, de a kisebb beavatkozásokat szerencsére folytatni tudjuk“ – nyilatkozta lapunkak Tímea, majd végezetül azt mondta: „Amíg nem vezetik be a kötelező kijárási tilalmat, a szükséges óvintézkedések betartása mellett és a lehetőségek keretein belül nálunk biztosan folytatódik a munka“ – zárta Máté Tímea, a Betléri Andrássy Múzeum igazgatója.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?