Egy séf konyhájából

pastetom

A hónap mottója: „A gasztronómia az ehető anyagok kiválasztásának, az étel elkészítésének, tálalásának és fogyasztásának a művészete” Váncsa István

Érdekes
pástétom

Csirkemellpástétom

Hozzávalók: 1 kg csirkemellfilé, szeletelt (fekete-erdői) sonka, 1 ek. só, 1 ek. cukor, 10 dkg vörösáfonya-befőtt, 1 kk. zselatinpor.

A csirkemellet felkockázzuk, hozzáadjuk a sót, cukrot, majd turmixgépben 8-10 percig pépesítjük. Ezután belekeverjük a vízben puhított zselatint meg a vörösáfonya-befőttet. A sonkaszeleteket fóliára helyezzük, hogy fedjék egymást, rájuk rakjuk a csirkés keveréket, majd szorosan, szinte légmentesen felcsavarjuk. Vízzel teli edényben addig melegítjük, amíg a közepe 78 fokos nem lesz. Ekkor kivesszük, és hűvös helyen hagyjuk teljesen megdermedni.

Érdekes
sonka

Sonka gombasalátával

Hozzávalók – sonka: 1,2 kg disznócomb, 1 ek. só, 1 ek. cukor, 1 ek. zselatin, 1 kk. pirospaprika; saláta: 50 dkg friss gomba, 1 fej hagyma, 2 ek. olaj, 3 dl majonéz, só, bors.

A húst ledaráljuk, a sóval, cukorral, pirospaprikával pépesre turmixoljuk, majd hozzáadjuk a beáztatott zselatint. Zacskóba rakjuk, és 2 napra a hűtőbe tesszük. Sonkafőző edényben, hőmérővel 78-85 fokig melegítjük, majd hűtőben hagyjuk teljesen megdermedni. Géppel is szeletelhető.

A salátához az apróra vágott hagymát nagy serpenyőben az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, készre pirítjuk. Amikor kihűlt, összekeverjük a majonézzel. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Érdekes
tojás

Töltött tojás

Hozzávalók: 8 keményre főtt tojás, 1 kis fej hagyma, kolbászkrém, mustár, paprikakrém, majonéz, tejföl, citromlé, fehér és fekete bors, zselatin.

A tojások alját (talpát) levágjuk, és szélességükben kettévágjuk őket. Sárgájukat tálba szedjük, s kikeverjük 2-3 kk. kolbászkrémmel, mustárral, majonézzel. (Kolbászkrémet néhány karika meghámozott lángolt kolbász türelmes apróra vagdalásával nyerhetünk.) Borssal, citromlével, reszelt hagymával ízesítjük. A tojásokat megtöltjük a krém háromnegyedével (lehet zacskóból), s tálra állítjuk őket.

Öntet: A megmaradt tölteléket simára keverjük 1-2 ek. tejföllel. Fél deci langyos vízben feloldunk 2 kk. zselatint, majd kevergetve melegítjük. Mielőtt felforrna, a tejfölös töltelékhez vegyítjük, és kavargatva kihűtjük. Amikor lehűlt, vékonyan bekenjük vele a tojásokat, aztán a tálat hűtőbe tesszük. Az öntetet szintén, és sűrűn ellenőrizzük, kevergetjük. Amikor bőrösödni kezd a teteje, kiskanállal óvatosan a tojásokra szedjük, s mindenütt bevonjuk vele őket.

Tipp: Lehet több réteget is képezni, ha az öntetet már nem tesszük hűtőbe, csak a tojásokat. Az öntet kevergetve nem dermed tovább, a hideg tojások felületére többször, több rétegben rákenve azonban 1-2 mm bevonattá dermed.

Zatoschil-Ballai Zoltán

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti!

https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?