Külön bejárat onkológiai betegeknek az érsekújvári kórházban

Külön bejárat onkológiai betegeknek az érsekújvári kórházban
Érsekújvár |

Újabb óvintézkedést vezetett be az Érsekújvári Oktató Kórház és Rendelőintézet vezetése azoknak az onkológiai betegeknek az érdekében, akik a koronavírus-fertőzés során a leginkább veszélyeztetett csoporthoz tartoznak. Ján Baček a kórház szóvivője arról is tájékoztatott, hogy a válsághelyzetben nem folytatják az egészségügyi központ nagyszabású felújítását.

Behajthatnak az udvarra

Március 30-tól más útvonalon közlekedhetnek azok, akik onkológiai beteget szállítanak a kórházba, szabad bejárásuk van gépkocsival az egészségügyi központ udvarába. A sorompóval lezárt udvar elején állították fel a vörös zónaként nevezett sátrat, ahol az egészségügyi dolgozók eligazítják, vizsgálják a kórházba érkezőket.

„A főépület déli oldalán lévő külön bejáraton keresztül juthatnak be a kórházba az onkológiai betegek, ahol az evakuálásra szolgáló, úgynevezett szolgálati liftek találhatók. Azokat a betegeket, akik gyalog érkeztek, a vörös zónában szolgálatot teljesítő egészségügyi dolgozók kalauzolják el a déli külön bejárathoz”

– tájékoztatott Ján Baček.

A klinikai onkológiai osztály a kórház nyolcadik emeletén található. A huszonkét ágyas klinika ambuláns részében három rendelő működik, valamint nyolc további fekhely van a kemoterápiás kezelésre érkezők számára.

Segítség a kórháznak

Az Érsekújvári Oktató Kórház és Rendelőintézet eddig csaknem ezer arcvédő maszkot kapott ajándékba magánszemélyektől, akik ilyen módon kívántak segíteni az egészségügyi dolgozóknak. Az adományozók a vörös zónában lévő sátorban adják le a védőmaszkokat, amelyeket fertőtlenítenek. Ján Baček elmondta, kapcsolatba léptek magánszemélyekkel és vállalkozókkal, akiktől további védőfelszerelést szerezhetnek be a kórház alkalmazottainak védelme érdekében. Van remény arra, hogy pajzsokat is kapjanak és védőöltözékeket, továbbá germicid, baktériumölő és fertőtlenítő hatású lámpákat.

Néhány vállalkozó ásványvízzel, mások kávéval, kávéfőzővel látják el a frontvonalban lévő egészségügyi dolgozókat. A napokban az érsekújvári kórház hematológiai és vértranszfúziós állomásának vezetése is csatlakozott az országos lakossági felhíváshoz, és kérik az önkéntes véradók jelentkezését. Nagyon nagy szükségük van az RH-negatív vércsoportú adományozók jelentkezésére is. Danczi József a Csemadok Érsekújvári Alapszervezetének elnöke felhívást tett közé az egyik közösségi oldalon, kérve az önkéntes véradók jelentkezését, akik április 7-én 7 és 17 óra között jöhetnek vért adni, ekkora foglalt le számukra időpontot az érsekújvári vértranszfúziós központban.

Leálltak a munkálatokkal

Tavaly novemberben kezdték meg az érsekújvári kórház átfogó, nagyszabású felújítását. Komoly kihívást és szervezést igényelt az építkezési munkálatok összehangolása a működő tizenhárom emeletes kórház egyes osztályain. Ľubica Bartošová, a kórház gazdasági igazgatója elmondta, 15 195 431,14 euró európai uniós támogatást kapott az intézmény erre a célra. Az átépítési, illetve felújítási munkálatokra csaknem 6,6 millió eurót fordíthat az egészségügyi központ vezetése. Az európai uniós támogatás egy részéből modern műszaki eszközöket vásárolnak, csaknem 300 új egészségügyi berendezést kapnak egyes klinikai részlegek mintegy 8 millió euró értékben. Ján Baček ezzel kapcsolatban elmondta, a kialakult válsághelyzet miatt jelenleg nem tudják folytatni a kórház korszerűsítését. A déli bejárat, melyet ezen a héten nyitottak meg az onkológiai páciensek számára, azokhoz az evakuálásra szolgáló liftekhez vezet, amelyeket eddig az átépítést végző munkások használhattak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?