A következő hetekben szigorítanak a bankok a hitelnyújtás feltételein

A bankok egyre felelőtlenebbül osztogatják a lakossági hiteleket
Pozsony |

Az elmúlt években a szlovákiai családok látványos eladósodásának lehettünk tanúi, ami ellen a jegybank is felvette a harcot. Amit azonban ez utóbbinak nem sikerült elérnie, most megoldhatja helyette a koronavírus: a járvány miatt látványosan visszaeshet a hitelezés.

A jegybank sorozatos szigorításai ellenére a koronavírusjárvány kitöréséig nem csökkent látványosan a lakáshitelek iránti érdeklődés, épp ellenkezőleg. A jegybank által közzétett adatok szerint a szlovákiai lakáshitelek volumene idén januárra elérte a 30,6 milliárd eurót, szemben az egy évvel korábbi 27,8, és a 2018 januárjában mért 24,9 milliárd euróval. Az elkövetkező időszakban azonban e tekintetben is látványos változásra számíthatunk.

„A koronavírus-járvány terjedése ellen hozott kormányzati intézkedések jelentős beavatkozást jelentenek a lakosság életébe, ami a hitelezésre is kihatással lesz”

– nyilatkozta lapunknak Zuzana Šimonová, a Fincentrum pénzügyi tanácsadó társaság elemzője. Szerinte a bankok az elkövetkező időszakban alaposan meggondolják, kinek is adnak majd hitelt.

Bajban a vállalkozók

„Három-négy olyan bankról is tudunk, amelyek már szigorítottak a hitelnyújtás feltételein, nagy valószínűséggel azonban hamarosan a többiek is követik a példájukat. Több ügyfelüknek az eddiginél alacsonyabb hitelkeretet fogadnak el, egyes vállalkozások pedig egyáltalán nem számíthatnak majd kölcsönre” – tette hozzá Maroš Ovčarik, a Finančný kompas pénzügyi portál ügyvezető igazgatója. Šimonová szerint elsősorban a szállodaiparban, idegenforgalomban, közétkeztetésben vállalkozóknak lehetnek gondjaik a hiteligénylésnél.

„Mi már kénytelenek voltunk módosítani a hitelnyújtás elbírálásával kapcsolatos feltételeken”

– ismerte el Anna Jamborová, a ČSOB szóvivője.

Más bankok is jelezték azonban, hogy náluk a járvány által leginkább sújtott ágazatokban vállalkozók vagy a külföldi bevételekkel is rendelkezők már csak nehezen juthatnak hitelhez. Több bank a vállalkozóknak például már csak az ingatlan értékének a 60 százalékára nyújt jelzáloghitelt.

Átmeneti visszaesés

A járvány miatt azonban az elkövetkező időszakban csökkenhet a hitelek iránti igény is. „A jelzáloghitelek iránti érdeklődés – az egyre bizonytalanabb helyzet miatt – átmenetileg visszaeshet, hosszabb távon azonban nem számítunk nagyobb esésre, hiszen a lakosságnak az elkövetkező időszakban is finanszíroznia kell majd valamiből a lakásvásárlásait” – mondta Marta Cesnaková, a Szlovák Takarékpénztár szóvivője.

„A legnagyobb visszaesésre az elkövetkező hetekben számíthatunk, sokan ugyanis abban bíznak, hogy a járvány miatt látványosan csökkennek az ingatlanárak, így egyelőre kivárnak. Az új hitelek iránti kereslet emiatt átmenetileg akár 50 százalékkal is visszaeshet”

– állítja Marián Búlik, az OVB Allfinanz Slovensko pénzügyi elemzője.

„A nagy többség most a járvány mihamarabbi túlélésére összpontosít. Nehéz időszak vár ránk, és az emberek ezt egyre jobban tudatosítják” – vallja Šimonová.

Nem várható drágulás

Zdenko Štefanides, az Általános Hitelbank (VÚB) elemzője szerint a jó hír, hogy olcsó pénzből továbbra sincs hiány, a hitelek látványos drágulásától így a gazdasági nehézségek és a munkanélküliség növekedése esetén sem kell tartanunk. Vagyis, akiknek a bankok elfogadják a hitelkérelmüket, azok az elkövetkező időszakban is nagyjából hasonló kamatokra számíthatnak majd, mint jelenleg. Ovčarik szerint a jelenlegi helyzetben nem valószínű, hogy az Európai Központi Bank belátható időn belül megemeli az eurózónás alapkamatot, így a bankoknak sincs okuk az emelésre.

(mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?