A korai burgonya

krumpli

Minden évben nagy a kereslet a korai burgonya iránt, hiszen a tavasszal kapható tárolt burgonya már rosszabb minőségű. Keresett a fólia alól szedett és a takarással termesztett tavaszi burgonya is.

A burgonya nem igényel sok meleget, és a rövid nappalok is kedvezően hatnak rá – fékezik a szár hosszanti növekedését, és megrövidítik a vegetációs időt.

A burgonyagumó előhajtatása

4–6 héttel ültetés előtt 10 kg-onként sekély hajtatóládába tesszük. Napi 6–8 óra megvilágítás szükséges, és 10–15˚C hőmérsékletet kell fenntartani; a páratartalom 85–90% legyen, ekkor a fajtára jellemző csíra jelenik majd meg – 1-2 cm hosszú, zömök, zöld, lila színű legyen (a cérnavékony fertőzést jelent). Ültetés előtt 1 héttel 8˚C-ra visszük le a hőmérsékletet. Vetésre legalkalmasabbak az 50–60 gramm tömegű, galambtojás nagyságú gumók.

Az előhajtatás más módja

Az egy rétegbe, ládába berakott gumókat jó minőségű földdel 1–2 cm vastagon letakarjuk, megöntözzük, és megvárjuk, hogy a gumók hajtást és gyökeret fejlesszenek. Az így nevelt burgonya hajtása fejlettebb, nagyobb, és kiültetés után gyorsabban a talaj felszínére tör majd.

Ültetés

A burgonya érzékeny a hőmérsékletre, a talaj az ültetés mélységében legyen 6–8˚C hőmérsékletű – ez március végén, április elején szokott bekövetkezni. Az előhajtatott burgonyát fóliák alá is csak február végén, március elején lehet kiültetni; 45 cm sortávolságot és 25 cm tőtávolságot alkalmazzunk. Az ültetés mélysége 5–8 cm legyen. A kiültetett gumókat a fóliákban a kirakás után beöntözzük.

A kisebb fagyokat a tenyészidő kezdetén a gumó károsodás nélkül elviseli, a fagytól sérült növényi részek gyorsan újra hajtanak. A késő tavaszi fagyok viszont súlyos károkat okozhatnak.

Fucsek Margit kertészmérnök

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?