A cseh kormány meghosszabbította a vesztegzárat

Andrej Babiš

A cseh kormány hétfőn április 11-ig meghosszabbította az országos vesztegzárat – közölte Andrej Babiš miniszterelnök a kormány ülése utáni sajtótájékoztatón.

Az eredetileg március 16-án életbe lépett kijárási korlátozásokat legutóbb a múlt héten hosszabbította meg a kabinet április elsejéig.

A kormány intézkedése jelentősen korlátozza az állampolgárok szabad mozgását. A rendelet szerint az emberek nem hagyhatják el lakásukat, és nem tartózkodhatnak közterületen, ami alól kivételt képez egyebek mellett, ha munkába vagy orvoshoz mennek, valamint élelmiszereket, gyógyszereket, tisztálkodószereket vásárolnak. További kivételt képez a közeli személyekről való gondoskodás is. A rendelet betartását a hatóságok ellenőrzik.

További korlátozások, hogy a közterületen kötelező az orr és a száj eltakarása, s legfeljebb két személy lehet együtt, kivéve, ha családtagokról van szó. Engedélyezve van a kinti séta is, de nem szabad csoportosulni.

Szintén április 11-ig maradnak érvényben a további korlátozások is: egyebek között zárva vannak az üzletek, kivéve az élelmiszerboltokat, patikákat és néhány hasonló szolgáltatást, s gyakorlatilag leállt a kulturális és a sportélet is.

Csehországban március 12-től harmincnapos szükségállapot van érvényben, amely rendkívüli felhatalmazásokat adott a kormánynak és a hatóságoknak. A kormánykoalícióban egységes a vélemény, hogy a szükségállapotot meg kell hosszabbítani. Az ellenzéki pártok nem ellenzik. Ez azonban most már nem a kormány, hanem a képviselőház jogköre, amely az előzetes információk szerint április 7-én tűzi napirendre a témát. Szinte biztosra lehet venni, hogy a szükségállapotot meg fogják hosszabbítani.

Az egészségügyi minisztérium honlapján hétfő este megjelent kimutatás szerint Csehországban az új koronavírussal fertőzöttek száma 2942-re emelkedett a reggeli 2837-ről. A járvány halálos áldozatainak száma 23, míg 25 személy kigyógyult a betegségből. A tesztelt személyek száma reggel mintegy 43 500 volt, az esti adat egyelőre nem ismeretes.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?