Elloptak egy van Gogh-festményt egy hollandiai múzeumból

Van Gogh

Elloptak egy több millió eurót érő Vincent van Gogh-festményt egy, a koronavírus-járvány miatt bezárt hollandiai múzeumból.

A holland mester Tavaszi kert című, 1884-ben festett képét hétfőre virradóra vitték el betörők az Amszterdamtól mintegy 30 kilométerre keletre, Laren városban található Singer Laren Múzeumból. A festményt egy időszaki kiállításra kapta kölcsön az intézmény az ugyancsak hollandiai, groningeni múzeumtól.

"Dühösek, döbbentek és szomorúak vagyunk" - mondta Evert van Os, a William és Anna Singer amerikai házaspár gyűjteményét őrző múzeum igazgatója egy hétfő délután online közzétett nyilatkozatban.

A tolvajok hajnali negyed 4-kor hatoltak be a modern múzeumi épület üveg főbejáratát betörve. Megszólalt a riasztó is, de mire a rendőrök a helyszínre értek, a betörők megszöktek a festménnyel. A tolvajok ezt az egyetlen festményt vitték el a lareni múzeumból. Holland médiajelentések 1 és 6 millió euró közé becsülték a nueneni paplak kertjét ábrázoló kép értékét.

A múzeum saját kollekciója főleg modernista, így neoimpresszionista, pointillista, expresszionista és kubista festők műveiből áll. A bezárás előtt azonban épp holland művészeknek szentelt időszaki kiállítást rendeztek A lélek tükre címmel az amszterdami Rijksmuseummal együttműködésben.

A hollandiai múzeumok március 12. óta tartanak zárva a járványveszély miatt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?