A koronavírus-járvány miatt gondok lehetnek a szlovákiai tejtermeléssel

tehén
Pozsony |

A szlovákiai tejtermelők már huzamosabb ideje komoly munkaerőhiánnyal küzdenek, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos megszorítások azonban most megadhatják a kegyelemdöfést ennek a sokat próbált ágazatnak is.

A tejtermelésben az átlagosnál több a női munkaerő, márpedig az iskolák bezárása miatt most rengeteg nőnek kellett otthon maradnia 
a kiskorú gyerekeivel. Az ágazatban dolgozók száma az elmúlt hetekben így látványosan visszaesett.

„Egyre kevesebben dolgoznak, a jelenleg is dolgozók közül pedig sokan valóban jelentős túlóramennyiséget vállalva próbálják menteni a menthetőt. Komoly problémát jelent a cégekben, hogy a nemrég módosított munka törvénykönyve által engedélyezett túlóraszám nem teszi lehetővé egyes tejipari cégek kapacitásainak a teljes kihasználását. Rajtunk most az sem segít, hogy egyéb ágazatokban, például az idegenforgalomban, jelentős munkaerő szabadult fel. Az állattenyésztés ugyanis olyan képességeket igényel, amelyeket nem lehet az egyik napról a másikra elsajátítani”

– nyilatkozta Margita Štefániková, a Szlovákiai Tejtermelők Szövetségének (SZPM) az igazgatója. Szerinte, rajtuk most leginkább az segítene, ha legalább a munka törvénykönyvét módosítanák úgy, hogy az alkalmazottak több túlórát vállalhassanak. A tejtermelők azt javasolják, hogy ideiglenesen állítsák le a szociális és egészségügyi járulékok fizetését, és azt is, hogy a Szociális Biztosító a karantén miatt térítse meg a betegszabadságon levőknek megszabott járadékot a betegszabadság első napjától.

A tejtermelők az elmúlt két hétben megelőző intézkedések tucatjáról döntöttek. Az üzemek bejáratánál például kötelező a lázmérés, a gyártórészlegeket rendszeresen fertőtlenítik, és szájmaszkok viselése is kötelező. A tejfeldolgozókba – az alkalmazottakon és a beszállítókon kívül – mindenkinek megtiltották 
a belépést.

„Az alkalmazottainkat elmagyaráztuk, hogy miért van szükség az átmeneti intézkedésekre. Örülök, hogy mindezt megértették, és felelősségteljes hozzáállást tanúsítanak” – mondta Peter Rafay, a detrekőváraljai (Plavecké Podhradie, Malackai járás) Agropartner vállalat állattenyésztési részlegének a vezetője. Az erdőháti üzemben pontos tervezetet dolgoztak ki arra az esetre, ha súlyosabb mértékben érintené őket a munkaerő-kiesés. Komolyabb munkaerőhiány esetén csökkentenék a fejések számát, azonban ők is elismerik, hogy ez rendkívül negatív hatással lenne a fejőstehenek egészségi állapotára.

„A fejések számának esetleges csökkentéséhez már valóban csak a legvégső esetben folyamodnánk. Éppen ezért azt kérjük az illetékesektől, hogy enyhítsenek a munka törvénykönyve bizonyos pontjain. Az alkalmazottak hajlandók további túlórákat is vállalni”

– állítja Rafay.

Hasonló véleményének adott hangot Alexander Pastorek, a Szlovákiai Tejtermelők Szövetségének az elnöke is, aki egyben az ímelyi Agrocoop vállalat vezetője. Ez utóbbi éves tejtermelése eléri a 7 millió litert. „Szarvasmarha-tenyészetünkben jelenleg 20 embert alkalmazunk, egy műszakban tízen dolgoznak. A 10–20 százalékos kiesést még képesek lennénk megoldani, ám, ha egy teljes műszak kiesne, az óriási problémákat okozna számunkra. Alkalmazottaink hajlandók segíteni a vállalatnak, mindennek összhangban kell lennie azonban a hatályos jogszabályokkal” – erősítette meg Pastorek, utalva a munka törvénykönyve módosításának a szükségességére. (sb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?