Ukrajnába vitték a gyalogsági harckocsikat

harckocsik
Tiszacsernyő |

Riadalmat és zavart keltett a helyiek körében az a szerelvény, mely a tiszacsernyői vasútállomáson várakozott, és közel negyven darab gyalogsági harckocsit szállított. A védelmi tárca szerint nincs ok az aggodalomra. 

A hét folyamán több olvasónk is felhívta lapunk figyelemét arra a katonai gyalogsági harckocsikból álló vasúti szállítmányra, mely szerdán délelőtt több órán át dekkolt a tiszacsernyői vasútállomáson. A legalább háromtucatnyi harckocsi nagyjából reggel nyolc óra körül érkezett meg az állomásra. 

Zavar és elméletek

A koronavírus terjedése kapcsán az elmúlt időszakban rengeteg összeesküvés-elmélet született, néhányan olyan felvetésekkel keresték meg a szerkesztőségünket, hogy az általuk látott harckocsikat valószínűleg a vírus elleni küzdelem vagy egy újabb háború kitörése miatt hozták a határ menti kisvárosba. A helyi vasútállomáson senki nem tudott és nem is adhatott pontos információkat a harckocsi-szállítmányról, így megkerestük a vasúti fuvarozó céget, és a védelmi minisztérium állásfoglalását is kikértük. 

Közönséges szállítmány 

Zázrivý Leóntól, a védelmi minisztérium kommunikációs osztályának munkatársától megtudtuk, a harckocsikból álló szállítmány nem minősült katonai jellegűnek, pusztán egy közönséges kereskedelmi fuvarról volt szó. „Az állításokkal ellentétben a szállítmány a szlovák fegyveres erőkhöz és a szövetséges haderőkhöz sem tartozott. A tevékenységet nem a fegyveres erők felelőssége alatt végezték, a Cargo Slovakia vasúti teherfuvarozó egyik standard kereskedelmi fuvaráról volt szó. A rakomány értesüléseink szerint Csehországból érkezett hazánkba, majd onnan Ukrajnába szállították tovább. A szóban forgó szállítmány nem veszélyeztette a lakosok közbiztonságátˮ – közölte lapunkkal Zázrivý. 

Monika Maslenová, a Cargo Slovakia PR- és marketingmenedzsere megerősítette a minisztérium állításait. „Valóban egy standard teherszállítmányról beszélünk, mely Csehországból ment Ukrajnába. A szállítmány összesen 19 tehervagonból és egy klasszikus személyszállító vagonból állt, melyben a rakományt őrző biztonsági szolgálat tagjai tartózkodtak. Egy-egy vagonon két darab BMP–1 típusú gyalogsági harckocsi volt elhelyezve. Ettől függetlenül nem minősül katonai szállítmánynakˮ – zárta Monika Maslenová. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?