Élet a rovarokkal, békákkal és madarakkal

Kertünk egészségét bizonyítja, ha állatok élnek benne. A békák különösen érzékenyek az ökológiai rendszer változásaira. Ha tehát tavunkban tartósan megtelepszenek a békák, biztosak lehetünk abban, hogy a környezetvédelem tekintetében helyes úton járunk. Már az is nagy előny, hogy a kertnek legalább egy sarkát meghagyjuk a vadvilágoknak. A látvány mindenért kárpótol.

Csalogassuk a kertbe a madarakat

Ezt oly módon tehetjük, hogy helyi növényeket ültetünk. A látvány mellett még hasznos is, mivel számos faj sok kártevőt pusztít el, főleg a fiókák nevelésének időszakában. A különféle méretű madarak igényeinek kielégítésére telepíthetünk talajtakaró növényeket, alacsony és közepes magasságú cserjéket, valamint kisebb fákat is. A nagy fák a magevő madarakat vonzzák.

Készítsünk madárfürdőt! Sekély tálba szórjunk egy réteg mosott folyami kavicsot, és annyi tiszta vizet öntsünk rá, hogy 3 centiméternyire ellepje. A tálat úgy helyezzük el, hogy a macskák ne férhessenek hozzá! Ha kedveljük a madarakat, adjunk nekik fáink terméseiből! Ellenkező esetben vékony hálóval fedjük le a fát.

 

Az ízeltlábú lakók

Ismerjük meg kertünk ízeltlábú lakóit, és ismerjük meg, milyen szerepet játszanak növényeink életében. Természetesen nem mindegyik rovar növényevő. Némelyek - például a katicabogarak és lárváik - más rovarokkal táplálkoznak. Ezek a fajok hasznosak számunkra. Jó, ha kerüljük a növényvédő szerek alkalmazását, mivel ezek nemcsak a káros rovarokat ölik meg, hanem a hasznos ízeltlábúakat is. Ilyen a közönséges zengőlégy, a parazita darázs és a pók. Ha pillangókat is szeretnék a kertbe csalogatni, ültessünk cickafarkot, nyári orgonát, pillangóvirágot vagy rézvirágot! Az őshonos méhfajok is kedvelni fogják kertünket, ha ott vadvirágok nőnek. A méhek a virágok beporzását végzik, ezért ha minél több van belőlük, annál jobb.

 

Virágok – szín szerint

A virágok nemcsak illatukkal, hanem színükkel is csalogatják a beporzást segítő rovarokat és madarakat. Mit jelentenek az egyes színek?

Rózsaszín és narancssárga: Elsősorban a madaraknak jelzi a nektár jelenlétét.

Sárga és lila: Ezek az árnyalatok pollenben gazdag virágokat jeleznek, így főként a rovarokat vonzzák. A sárga virágok közül a százszorszép és az akácia, a lila virágok közül pedig a nyári orgona, a gyűszűvirág, valamint a mentacserje ajánlható a kertbe.

Sárgásfehér: A halvány színű virágokat sötétedés után látogatják az éjszakai rovarok, nappal pedig a nektárevő madarakat és rovarokat csábítják.

Vörös: Az élénk virágszín a nektárt fogyasztó madarakat vonzza, mivel a méhek és a pillangók általában nem érzékelik a vöröset.

 

Mit esznek a rovarok?

Darazsak: hernyókat, pókokat és egyéb rovarokat

Ezerlábúak: korhadó növényi anyagokat

Imádkozó sáskák: sokféle kártevő rovart

Katicabogarak: levéltetveket, pajzstetveket, atkákat, levélbolhákat és egyéb rovarokat

Pókok: sokféle rovart, főleg az éjszaka aktívakat

Zengőlegyek: levéltetveket és egyéb apró rovarokat

Kósa Károly, kertépítő mérnök 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?