Nem lesz gond az adófelajánlással

adóbevallás
Pozsony |

A kormány ugyan későbbre halasztotta az adóbevallások benyújtásának a határidejét, a részletekre azonban nem gondolt. Ha nem változtatnak a szabályokon, gondok lehetnek az adófelajánlással.
A pénzügyminisztérium szerint már dolgoznak a probléma megoldásán.

A jelenleg érvényes szabályok szerint nem lehet felajánlani a személyi jövedelemadó két százalékát a civil szervezeteknek, ha valaki elhalasztja az adóbevallása leadását – mutatott rá a Pro Bono ügyvédi kezdeményezés és a Pontis Alapítvány elemzése. A lapunkhoz a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala által eljuttatott elemzés szerint a kormány egyik válságkezelő intézkedése ugyan lehetővé teszi az adóbevallás elhalasztását június 30-áig, ám a felajánlható kétszázalékos adórészre vonatkozó szabályozást nem igazították hozzá az intézkedéshez. A Pontis Alapítvány ezért arra kéri az adózó állampolgárokat, hogy amennyiben élni kívánnak a felajánlással, az eredeti időpontig fizessék be a rájuk vonatkozó személyijövedelemadó-részt, vagy ugyaneddig az időpontig kérjék a befizetés elhalasztását, és kövessék a helyzet alakulását.

A www.nadaciapontis.sk honlapon közzétett jogi elemzés szerint a kormány által foganatosított változások ugyan elengedik a késői befizetés után járó szankciókat, de a törvényes határidő átlépése miatt az adórész felajánlásának a lehetősége is megszűnik. Az alkalmazottak, akiknek az adóbevallását a munkáltatója készíti el, hasonló problémákkal nézhetnek szembe – a két százalékról április 30-áig nyilatkozhatnak, de csak akkor, ha a munkáltató március végéig elszámolja utánuk az adót.

A Pontis Alapítvány is elismeri, hogy a jogi környezet gyorsan változik, és elképzelhető, hogy a későbbiekben megnyílik a lehetőség az utólagos nyilatkozatok megtételére. Hasonló hangnemben nyilatkozott a pénzügyminisztérium is. A szaktárca sajtóosztálya írásban reagált lapunk kérdéseire.

„A pénzügyminisztérium célja, hogy a 2 és 3 százalékos adófelajánlás lehetősége fennmaradjon, vagyis, szeretnénk elérni, hogy az adózók ezt ugyanúgy megtehessék, mint eddig. Abban az esetben, ha élnek a jövedelemadó-bevallás halasztásának a lehetőségével, a nonprofit szervezetek szintén később jutnak majd hozzá a felajánláshoz”

– áll a minisztérium nyilatkozatában.

A tárca szerint az adófelajánlással kapcsolatos intézkedéseket is tartalmaznia kellene a koronavírusjárvány negatív hatásainak a kiküszöbölésére hozott lex korona jogszabálynak, amelynek a végső változatán még dolgoznak.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?