Medikusok segíthetnek a kórházakban

korház
Dunaszerdahely |

Önkéntes medikusok jelentkezését várják a Svet Zdravia hálózatába tartozó kórházakban – köztük a dunaszerdahelyi kórházban is. Az orvostanhallgatók készek segíteni, de több kérdés is felmerült a projekttel kapcsolatban.

Országszerte 18 kórházba keresnek önkénteseket az egyetemek magasabb évfolyamaiból. Vladimír Dvorový a Svet Zdravia ProCare kórház- és rendelőintézet hálózatának vezérigazgatója azt mondta, hogy a terjedő koronavírus-járvány miatt több emberre lehet majd szükség a kórházakban, ezért akarják medikusokkal kiegészíteni az orvoscsapatokat.

„Már most is több egyetemi hallgató dolgozik velünk, és hálásak lennénk a segítségükért ebben a nehéz időszakban” – mondta a vezérigazgató.

Bock Sylvia a dunaszerdahelyi kórház igazgatója lapunknak elmondta, már három ötöd- és hatodéves medikus jelentkezett náluk, elsősorban a kórházba érkező páciensek elosztásánál számítanak az orvostanhallgatók segítségére.

„Minden kórházba egy ellenőrzött bejáraton lehet bejutni. Itt a lázmérés, és kézfertőtlenítés után egy kérdőívet kell kitölteni a páciensnek, a válaszai alapján eldöntik, hogy tovább mehet-e a rendelőkbe, vagy a koronavírusos rendelőbe irányítják. A beteg kísérésében is tudnának segíteni, megfelelő képzés után pedig akár a mintavételben is” – nyilatkozta Bock Sylvia.

Jana Fedáková a hálózat szóvivője rámutatott, hogy a kórházakban tájékoztatást és védőfelszerelést is kapnak a medikusok. A kórházak bejáratnál megmérik a páciensek testhőmérsékletét, és azt is megkérdezik tőlük, hogy nem jártak-e a fertőzéssel érintett területen. Fedáková közölte, hogy legalább negyedéves orvostanhallgatók jelentkezését várják a www.procare.sk/dobrovolnici oldalon.

„Készek vagyunk segíteni, az akarat megvan, csak szervezési kérdések merültek fel az online oktatással kapcsolatban” – közölte Szabó Katalin a pozsonyi magyar orvostanhallgatók szervezete, a Selye János Klub elnöke

hozzátéve, hogy a klub egy kérdőíves felmérést is végzett a medikusok között arról, hogy kik tudnának segíteni a kórházakban. Az orvostanhallgatókban az online oktatás kapcsán fogalmazódtak meg kérdések, amelyek egyelőre tisztázatlanok. „Sokan várják az egyetem válaszát arra, hogy értesítik-e őket arról, hogy például egy önkéntes diák azért hiányzik az aznapi online előadásról, mert épp a kórházban segít?” – tette fel a kérdést Szabó Katalin. Az egyetemek is számítanak a magasabb évfolyamokat látogató orvostanhallgatók segítségére, sokan ott vállaltak szolgálatot.

A Svet Zdravia valamennyi kórházában számítanak az önkéntesekre, egyebek mellett Galántán, Rimaszombatban, Rozsnyón, és Nagymihályban is várják az medikusok jelentkezését.

A Svet Zdravia társaság és lapunk kiadója a Pente befektetési csoport céghálózatának tagja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?